Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Rosenbauer Panther 8x8 reptéri tűzoltóautó

Különleges és összetéveszthetetlen formájuk az egyik védjegyük a Rosenbauer Panther reptéri tűzoltójárműveknek. Nemrég mutatkozott be a család legújabb és egyben legerősebb tagja, a Panther 8x8 új generációja.


Az első Panther 8x8 modell 1992-ben állt munkába a genfi reptéren. Ma már a negyedik generációnál járunk, amely esetében, csakúgy, mint a kisebb 4x4-es és 6x6-os párducoknál a fejlesztésekkel három területre fókuszáltak. A legújabb nemzedék megnövelt menet- és tűzoltási teljesítménnyel rendelkezik, nagyobb biztonságot nyújt a személyzet számára, illetve kényelmesebb elődjénél. Mindeközben ne feledkezzünk meg arról a fontos tényről, hogy a jármű alvázát, felépítményét, tűzoltó-berendezéseit és elektronikáját is ugyanaz a vállalat gyártja.
A Panther 8x8 össztömege 52 tonna, és akár 19 ezer liter oltóanyag szállítására is képes. Két, egyenként 700 lóerős, Euro V-ös motorja biztosítja, hogy vészhelyzetben a lehető leggyorsabban a helyszínre érkezzen. Gyorsulása lenyűgöző: álló helyzetből a 80 kilométer/óra sebességet kevesebb mint 25 másodperc alatt éri el, miközben legnagyobb sebessége 135 kilométer/óra. Igény esetén a jármű az Euro VI normának megfelelő motorral is rendelhető.

Oroszlánból párduc
De hogyan is jött létre ez a különleges formavilág, ami immár a járművek védjegye is? A válaszért közel negyven évet kell visszautaznunk az időben. Az 1970-es évek végén a vállalat a rá jellemző úttörő gondolkodása mentén nem egyszerűen csak legyártott egy új terméket, hanem előtte alapos piackutatást végzett. A világ legfontosabb és legnagyobb repülőtereivel vette fel a kapcsolatot, ahol a felhasználók, azaz a tűzoltók véleményét kérte ki arról, hogy milyen lenne számukra a speciális munkakörülményeiknek leginkább megfelelő munkaeszköz. A válaszokat messzemenően figyelembe vették a több éven keresztül tartó fejlesztés folyamán, így jött létre a különleges formájú, ugyanakkor ergonómiailag is egyedülálló járműcsalád, amely Simba néven 1980-ban mutatkozott be. Az oroszlánt egészen 1996-ig gyártotta a vállalat, 6x6-os és 8x8-as modelleket rendelhettek a felhasználók. A két csúcsragadozó néhány évig együtt rótta az repülőtereket, ugyanis időközben 1991-ben bemutatkozott a Panther, amely mind külsőben, mind a gyártás során felhasznált anyagok, mind pedig teljesítmény terén felülmúlta elődjét, és gyorsan a Rosenbauer vállalat zászlóshajójává vált.

Az első Panther 1992-ben a genfi reptéren


Az új RM80 tetőágyú, amelynek szállítási kapacitása eléri a 9000 liter/percet, oltási hatósugara vízzel 100 méter, habbal 90 méter. Kisebb testvére, az új RM35 ágyú szállítási kapacitása 4750 liter/perc, hatósugara vízzel 85 méter, habbal 76 méter.


(forrás:rollingtons, rosenbauer, wikipedia)

1 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!