Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Július 6-án helyi idő szerint 11:27-kor balesetet szenvedett az Asiana légitársaság egyik Boeing 777-200-as típusú repülőgépe.

A triplahetes túl alacsonyan, túl lassan és a pályatengelytől kissé jobbra sodródva közeledett a leszállópálya felé. A pilóták csak az utolsó másodpercekben érzékelték a bajt, felhúzták a gép orrát és előretolták a gázkarokat, de már nem tudták elkerülni az átesést. Először a törzs hátsó része csapódott a pályaküszöb előtt lévő hullámtörő gátnak és azonnal le is szakadt, majd a hajtóművek is leváltak, az irányíthatatlanná váló géptörzs pedig többször is megpördült.
Az utasoknak még azelőtt sikerült elhagyniuk a gépet, hogy a tartályokban lévő kigyulladt tartalék üzemanyag átégette a kabinbelső és kabintető nagy részét. A 307 utasból 175-en sérülés nélkül élték túl a balesetet, 82-en szenvedtek könnyebb sérüléseket, 38-an súlyosan megsérültek, 10 utas állapota kritikus és ketten meghaltak. Az egyik áldozatot feltehetően egy mentőautó ütötte el a nagy kavarodásban.
Az adatrögzítő berendezéseket épségben megtalálták, a vizsgálat folyik, de jelen pillanatban pilótahiba a legvalószínűbb ok.
A Boeing 777-es korunk egyik legbiztonságosabb repülőgéptípusa, ehhez hasonló baleset csak egyszer történt 2008-ban a British Airways egyik triplahetesével. Épp ezért kiemelt figyelmet élvez ez a szerencsétlenség.
Egy szemtanú felvétele a balesetről

1 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!