Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

13 hozzászólás

 • törölt felhasználó 2019. május 24. 11:36

  1
  00:11 nél látszik a tábla, h elfogy akülső sáv...aztán nem fogy...de asziszikésazé...
 • [ törölt felhasználó ] #1 2019. május 24. 13:11

  2
  @törölt felhasználó: Olyan bölcs vagy cejelmem. :love:
 • Luckye 2019. május 24. 14:10

  3
  Hát, ha szó szerint vesszük a kreszt, akkor legalább 32 autót számoltam meg, akik szabálytalanul közlekedtek.
  Mivel helységen kívül vannak (legalább is úgy tűnik számomra, így ebből indultam ki), ezért jobbratartás van. Tehát a kamerázó kocsi jobbról előzött, a többiek pedig nem lehettek volna a belső sávban...
 • paraszt75 2019. május 24. 17:17

  4
  És ilyen nyomorultakkal vannak tele az utak akiknek fingja nincs hogy kellene közlekedni
 • noed2 #3 2019. május 24. 19:28

  5
  @Luckye: Az jó, mert végig olyan tábla volt agyonrakva mindenhova, hogy megszűnik a jobboldali sáv minden egyes kereszteződés után. Itt ez a hiba!
  Ezenkívül csak balról szabad előzni jobbról tilos! (Igaz a párhuzamos közlekedés szabályai szerint, jobbról el lehet haladni folyamatosan a másik mellett). Akik sorban álltak azok szabályosan közlekedtek, ahogy a videós is amúgy.
  Az új szabályok szerint lakott területen kívül sem kell jobbra tartani, ha azzal nem akadályozunk másokat, ami jelen videóban nem áll fent, de autópályán ha senki sincs pl. haladhatsz a belső sávban folyamatosan.
  Csak szerettem volna helyre rakni a dolgokat, de én is így mentem volna.
 • Pepejoe #5 2019. május 24. 21:32

  6
  @noed2:
  Azt az új szabályt hol találom, hogy autópályán mehetek a belsőben folyamatosan? Nem találom.
 • törölt felhasználó #2 2019. május 24. 22:26

  7
 • törölt felhasználó 2019. május 24. 22:26

  8
  :corn:
 • [ törölt felhasználó ] #8 2019. május 24. 23:49

  9
 • noed2 #6 2019. május 25. 11:13

  10
  @Pepejoe: Párhuzamos közlekedés szabályainál:
  36. § (2) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két forgalmi sáv van, az előzés befejezése után a külső forgalmi sávba vissza kell térni. Ha 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival, motorkerékpárral vagy - lakott területen - távolsági, illetőleg gyorsjáratú autóbusszal a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat.

  És ugyanitt:
  36. § (7) Ahol valamelyik forgalmi sáv megszűnik, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik terelővonal átlépése nélkül haladhat tovább. Ha a forgalmi sávok útburkolati jellel jelölve nincsenek, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik irányváltoztatás nélkül tud továbbhaladni; ha pedig mindkét jármű csak irányváltoztatással tud továbbhaladni, annak a járműnek van elsőbbsége, amelyik addig a jobbra eső forgalmi sávban haladt.
 • Luckye #5 2019. május 25. 16:39

  11
  @noed2: Én még úgy tanultam, hogy párhuzamos közlekedés csak helységen belül van, ott lehet maradni a belső sávban, sőt, a jobb oldali sávban el is lehet haladni a bal oldali sávban haladó mellett, mert ez párhuzamos közlekedés és nem előzés. Helységen kívül ez már nem áll fenn, ott csak az előzés idejére maradhatok a bal oldali sávban. Amit idéztél 36. § (2)-ből kiemelném: "a vezető több járművet kíván előzni". Tehát ha üres a jobb oldali sáv, nem lehetsz belül.
  És szerintem, attól, hogy kint lettek felejtve a jobb oldali sáv megszűnésére vonatkozó táblák, ez nem jogosít fel a belső sáv használatára, hisz a sáv a valóságban nem szűnt meg!
 • Pepejoe #10 2019. május 25. 20:30

  12
  @noed2:
  Először is, ez nem ÚJ!!! szabály. Ez mindig így volt. Nagyon érdekelt, mit idézel de nem kaptam új infót.
  Ezt vésd be, te írtad:
  "a vezető több járművet kíván előzni, megmaradhat a belső forgalmi sávban feltéve, hogy ezzel a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza; ha pedig a forgalom olyan sűrű, hogy a külső forgalmi sávba visszatérni nem lehet, a belső forgalmi sávban folyamatosan is haladhat"
  Tehát továbbra is, NEM mehetsz a belsőben, csak ha van folyamatos előznivalód, ill. telített a külső sáv.
  A legegyszerűbben így jegyezheted meg ezt a botegyszerű dolgot:
  az autópálya egy 2x1 sávos országút, aminek a felezőjének átlépésekor van egy olyan sávod, ahol az előzés kockázata minimális, mivel nem jöhetnek szembe. Ennyi. Ezért van a belső sáv és nem azért, hogy valaki folyamatosan ott menjen.
  Az autópálya azért van, hogy ha mindenki úgy használja ahogy kell, némi defenzív vezetéssel, fékezés (szembejövők országúton) nélkül, gördülékenyen haladhasson mindenki és a szabályokon belül megelőzhesse a lassabban haladót.
 • Pepejoe #11 2019. május 25. 20:37

  13
  @Luckye:
  Nagyon jól értelmezed. Ez így van. És amit kihagytam, nem mindegy a lakott területen kívül-belül ügy, jól írtad.
  Én lakott területen belül, párhuzamos közlekedésű utakra is szabályba hoznám a jobbra tarts intézményét. Azért az nem normális, hogy 50-el mennek a Hungárián, a Szentendrein vagy bármely város bármely bevezetőjén a belsőben mert sajnos megtehetik, én meg a szabályos megengedettel kerülgetem őket az akár 3 sávban.
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!