Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az óriási gépben egy harckocsikban használt gázturbina dolgozik, ami áramot fejleszt a 24 elektromotornak, és ezek hajtják meg a 12 tengelyen lévő 24 kereket, s amiből 16 tud fordulni, melyel egyedülállónak tekinthető a világon. De vajon mire kell egy 150 tonnás teherbírású, majdnem 30 méteres gépezet ?

Története

Az óriás fejlesztése a hidegháború alatt, hatalmas titoktartás mellett a '70-es években kezdőtött, megépítésének kezdetét pedig körülbelül 1983-ra datálják. A cél egy olyan jármű volt, amely képes lett volna eljuttatni a legeldugottabb helyekre is rakományát - nevezetesen az RT-23 (SS-24) ICBM interkontinentális ballisztikus rakétának mobil állásból is indítható változatát, mely a Celina-2 szatellitet hordozza.

Egy ilyen jármű fejlesztése persze még a szovjetunióban sem volt egyszerű. Meg is kínlódtak vele rendesen, mire a fejlesztőbrigád végre felrántotta a szeméről a védőszemüveget, 1984-et írtak, és nem volt túl nagy kereslet az ilyen járművekre. Az 1985-ig elkészült 4 darab mindenesetre a világ legtöbb tengellyel rendelkező közúti járműve lett.

Ezekből jelenleg kettő maradt egészben. Az egyik a Minszk melletti gyártelep szabadtéri kiállításán áll, kissé leromlott állapotban, ám teljesen működőképesen. A másik, valamivel jobb kondícióban, bérelhető szállítójárműként dolgozik. Hasonlóan a Buran valamikori szállítójárműveként szolgáló Antonov AN-225-höz, ritkán hívják, de akkor bizony kemény feladatra kérik fel.

Szerkezete

Technikai csemegékben sem szűkölködik a monstrum, bár komolyabb műszaki adatairól csak keveset lehet tudni a titoktartás miatt( 33 évvel a megépítése után is titkosítás alatt állnak a papírjai). Az 1250 lóerős gázturbina közel állandó fordulaton üzemel, és egy generátort hajt. Ennek áramával hajtják a minden kerékre jutó elektromos motorokat. Ezek nyomatéka valószínűleg igen komoly lehet, ráadásul gyakorlatilag nulla fordulatszámtól rendelkezésre áll. A gázturbina mellett helyet kapott a gépben még egy 330 lóerős dízelmotor is, mely ha minden igaz a rakomány felhúzására szolgáló csörlőket hivatott ellátni árammal.

Mint ahogy azt fentebb is olvashattátok a 24-ből 16 kerék tud fordulni, de természetesen nem azonos szögben, hanem szépen ívre illesztve az összes abroncsot, így a majd harminc méteres lapaj dög meglepően kis sugarú ívben tud fordulni. Nyilván nem P126 viszonylatban, de a tajgán erre nincs is nagy szükség.

Adatok

Tervező: Borys L. Shaposhnik
Gyártási év: ~1983 - 1985
Gyártási hely: Minszki autómobil gyár
Gyártott darabszám: 4 (talán 5)

Méret és tömegadatok

Hossza: 28,1 m
Magassága: 4,45 m
Szélessége: 4,69 m
Önsúlya: 68,5 tonna
Legnagyobb megengedett tömeg: 220 tonna (Egyes források 360 tonnát említenek, de ez kétséges. )

Műszaki adatok

Meghajtás: 1250 Lóerős gázturbina feljeszti az áramot a kerekek meghajtását végző 24 elektromotornak.

Csörlők: 330 lóerős dízelmotor a kettő(vagy több?) csörlőhöz.

Végsebesség: közúton 40 (!), terepen pedig 25 km/óra.

A Celina-2 szatellitet hordozó RT-23 rakéta adatai

Méretei és tömege

Hossza: 23,4 m
Átmérő: 2,4 m
Súlya: 104,5 tonna

Műszaki adatok

Üzemanyag: 3 szinten, 3 külöbnöző üzemanyag van elhelyezve, összetételük titkos.

Hatótáv: 11.000 km

(Ez a rakéta egyébként felszerelhető 350-től 550 kilotonnás nukleáris robbanófejjel is. NATO kódja: Scalpel. )

Forrás: wikipedia.org, eurobricks.com, englishrussia.com, m.logout.hu, autofilia.blog.hu

31 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!