Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Kihalt, megszűnt, így vagy úgy eltűnt autómárkák.

Remélem kedvetekre való lesz ez a kis ismeretterjesztés.
Először egy amerikaival kezdem a sorozatot.
A Nash Motors Company amerikai autógyártó volt wisconsin-i székhellyel. 1917-ben alapították és eleinte kommersz modelleket gyártott, az akkori ízlésnek megfelelve átlagos színvonalon nyújtott, nem különösebben kiemelkedő teljesítményt autóival. 1937-ben a gépkocsigyártást felfüggesztették, a másik üzletág - ami háztartási gépeket gyártott - folytatta csak a munkát. Pl. a kétoldalra nyíló side-by-side hűtőgépek kifejlesztője a Nash. Az ötvenes évek elején formabontó járműveikkel felkavarták az amerikai autók állóvizét és olyan autókat kezdtek gyártani, ami erősen megosztotta a vásárlóközönséget. A várt sikerek azonban elmaradtak és az autógyár társ után nézett. A partnert a Hudson autógyárban találták meg (tudjátok pl. a Hudson Hornet a Verdákból), amivel 1955-re egyesültek és létrehozták az American Motors Corporation-t vagyis az AMC-t (róluk a következő részben olvashattok, ha addig ki nem tiltat egy kedves posztoló kolléga, aki ezzel fenyeget:s).
A Nash modellek 1957-re teljesen kifutottak. A "sikeres"-nek mondható Metropolitan modelljüket a British Motor Corporation továbbra is gyártotta Nagy-Britaninában.
A Nash úttörő volt a technikai megoldások terén, pl. az önhordó karosszéria feltalálása, az általuk kifejlesztett hűtő és keringető rendszer, vagy a biztonsági öv. Tulajdonképpen a kompakt és szubkompakt kategória feltalálása a Nash műve.

7 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!