Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A II VilághábOrú előtt jött az ötlet egy felfújható repülőgépre! :|

1931-ben készült egy prototípus de nem lett belőle semmi. Egészen az 50-es évekig, amikor Goddyear vállalatot megbízták, egy könnyű és azonnal felhasználható repülőgép elkészítésére. A koncepció az volt, hogy az ellenséges terület mögé dobják be, és a legénység csak összehajtja és elrejti, majd az akció után előveszik és visszatérnek a bázisra. Mentési lehetőségként is felvetették, hogy bajba jutott egységekhez ledobják, akik felfújják a repülőgépet, és szépen kirepülnek a zónából.
1955 és 1962 között 12 db épült belőle két változatban. Általában 5 perc alatt fel lehetett fújni, egy 40 Le-s Nelson kétütemű motor hajtotta, amivel 116 km/h-s sebességre volt képes. A hatótávolsága 6.5 óra volt, vagyis kb. 650 km. 250 méter gyepes futófelületről elemelkedett, és akár 3000 méterre is feljutott. 2 személyes volt a gép.
A teszteket akkor hagyták abba, amikor "Pug" Wallace pilóta szörnyethalt. Épp leszálláshoz készült, amikor egy műszaki hiba miatt, a motor rögzítés meghibásodott és a propeller belevágott a szárnyba. Ettől a nyomás elszökött és a gép összeroskadva a földre zuhant. Ezzel véget is vetett a további kísérletezéseknek. 1973-ban a projektet lezárták, pár darab gép múzeumokban kötött ki.

2 hozzászólás

  • Airmen 2014. november 5. 18:13

    1
    És a motort ugye nem lehet áttenni máshová :D Az amerikai hadsereg mindig el volt eresztve pénzzel, hogy feleslegesen kidobálják az ablakon xD
  • Matula 2014. november 5. 20:18

    2
    Grat most nézem,hogy 5315 poszttal viszed a pálmát. mire jutok el én eddig. néztem az arányokat ott is top listás vagy.kb még 2 év kéne ehhez nekem :(
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!