Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Arthur "Bud "Holland kapitány az a típus volt aki sokat vitte a korsót a kútra! :|

1994. Június 26.-án a Fairchild-i légi támaszponton egy B52-es Superfortress típusú bombázó gép egy éles fordulóban lezuhant. A baleset egyszerűnek tűnik, de mélyre kell ásni , hogy megértsük miért halt meg 4 ember aznap?
Az előzmények: Holland kapitány 5000 óra repülést tudott maga mögött, de már korán kiütköztek rajta a határok túl feszítése iránti vágy. Jellemző volt rá, hogy a rá bízott repülő határain túl is kihasználja a gép adottságait. Ez számtalan esetben vezetett komoly repülésügyi incidenshez, de a felettesei a tehetsége iránti tiszteletből mindig eltussolták, vagy nem vettek tudomást az ügyeiről. Például 1991-ben egy Softball játékon (ahol a lánya szerepelt) a játéktér felett (760méter) 60 fokos dőlés mellett fordulóba kezdett, ami végül spirálba fordult és egész 80 fokos dőlésig vitte, majd kihúzta onnan (300 méter). Senki nem volt elragadtatva a mutatványtól, de a parancsnoka nem tett semmit. Egészen 1994-ig folyamatosan repülés biztonsági hibákat vétett úgy, hogy nem történt retorzió, márciusban egy hivatalos fotós stáb akarta megörökíteni a gépet, de olyan alacsonyan szállt, hogy végül befejezték a felvételeket. (3. videó utolsó előtti felvétel.) A személyzet ordibált Hollanddal, hogy emelje a gépet, de ő csak röhögött rajtuk és "punci"-kank hívta őket. A repülőszemélyzet többé nem akart repülni Holland alatt, és Mark McGeehan másodpilóta jelentette az esetet, de természetesen most sem történt semmi. Ezek után jött Június 26.-i repülés.
1994. Június 26. - Az adott napon Robert Wolff tiszteletére tettek volna egy repülő kört. Wolff utolsó napját töltötte a hadseregben és a családja illetve a többi repülős családja társaságában a reptérről figyelték az eseményeket. A repülő kör után Holland egy "Touch-and-go" manőverrel le akarta tenni a gépet és tovább szállni. Azonban egy KC-135-as gép a kifutón épp leszállt (nem tudni Holland miért repült rá) 2. videón látszik. A torony figyelmeztetésére engedélyt kért egy 360 fokos fordulóra, hogy újra végrehajthassa a manővert. A torony megadta, azonban Holland megint egy merész manőverbe kezdett, ahelyett, hogy egy nagy kőrt írt volna le, ő le akarta szűkíteni úgy, hogy a tiltott zóna felett ne kelljen átrepülnie. (Ugyanis a nukleáris fegyverek tárolása miatt volt egy tiltott rész a repülők számára 8-as kép.) A gépet 60 foknál jobban nem lett volna szabad megdönteni, ezt először betartotta , mert a gép sebessége csökkenni kezdett (336 ról 269 km/h-ra), de utána tovább döntötte túl 90 fokon is, úgy hogy a gép orrát emelni kezdte és a jobb oldalkormányt belépte, a gép átesett 272 km/h-nál, ami a gép leeséséhez vezetett.
Mark McGeehan az utolsó pillanatban még katapultált látva a helyzet reménytelenségét, de sajnos az alacsony magasság miatt a földbe csapódott ernyőnyitás nélkül. (9-es kép)
A Farichild-i esetet azóta tanítják, az okokat és következményeket. Átértékelték a pilóták fegyelmi és szabadság fokát, és szigorították a fegyelmezést a renitenskedőkkel szemben! kalap

2 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!