Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

A cég története

A Pacific egy viszonylag kicsi, de folyamatosan növekvő cég volt, melyet három a Hayes vállalatból kivált dolgozó, Claude Thick, Vic Barclay és Mac Billingsley alapított 1947-ben. Az első székhelyüket Vancouverben, a False Creek öböl kikötői között hozták létre, ahol már 1947 májusában el is készültek az első teherautójukkal, mely egy E-MAD típusú nyerges vontató volt.

Az első Pacific teherautó

A Pacific hamar kinőtte magát és alig egy év után, 1948-ban már terjeszkedni kényszerült, így egy újabb csarnokot vettek Kelet-Vancouverben. 1953-ban az alkalmazottak száma már a kezdeti 11-ről 53-ra emelkedett. 1954-ben pedig nemzetközivé váltak, amikor egy Új-Zélandi fakitermelő cég 6 kamiont vásárolt tőlük. Az ’50-es években a termelés tovább emelkedett, mígnem 1960-ra már 261 kamiont gyártottak és adtak el. A felfelé ívelő mutatók viszont lassulni kezdtek, melynek oka a röghöz kötöttség lehetett, ugyanis a Pacific ekkor már 13 éve ugyanazt a bevált modellt árulta, amin idő közben természetesen eszközöltek kisebb változtatásokat, de a teherautó alapjain lényegien nem változtattak. A hibájukat felismerve nem tétlenkedtek és 1963-ban legördült a gyártósorról az első P-model leváltva ezzel az E-modellek gyártását. Ez a gép a P-16-os típusszámot viselte és a korábbi változatoknál kétszer erősebb motorral rendelkezett, illetve erősebb alvázat kapott, továbbá fejlettebb fékrendszert, elektromos retardert, kipufogóféket és még sok más egyéb hasznos újdonságot.

Az első P-16

A kereslet folyamatos növekedésének következtében 1967-ben a cég ismét terjeszkedni kényszerült, így Észak-Vancouverben megvásároltak egy 4,2 hektáros területet, rajta egy 4300 négyzetméteres üzemmel.

1970-ben az International Harvester vállalat megvásárolta a Pacificet, mely ekkor már havonta 30 kamiont gyártott és adott el. 1971 tavaszán pedig újabb mérföldkövet értek el, amikor elkészült az 500. teherautó. Ezt követően még 1971 szeptemberében a Dél-Afrikai Vasúti Művek felvette a kapcsolatot az International Harvesterrel és beadta a vásárlási igényét 4 darab 350 tonna teherbírású vontatóra. A Pacific emberei 1971 októberében neki is láttak az új típusú teherautók megtervezésének és gyártásának. Mindössze 12 hónappal később, 1972 októberében már készen is voltak a járművek, melyeket hajóval Dél-Afrikába, Johannesburgba szállítottak. Ezek a kamionok a P-12-es típusjelet viselték és minden korábbinál erősebbek, pontosan 600 lóerősek voltak.

Korai "kerek lámpás" P-12

A gépek kiválóan teljesítettek a 40 fok feletti hőmérsékletben is és annyira elégedettek voltak velük, hogy még további 14 darabot rendeltek belőlük a ’70-es években. A 18 leszállított teherautóból 5 darab egy még újabb típus volt, ami a P-12 W3 Ultra nevet viselte. Ezeket az óriásokat még a korábbinál is erősebb, 800 lóerős Cummins V-12-1710 dízelmotorokkal szerelték. 1973 után a P-12 alap változata sorozatgyártási modellé vált, míg a W3 Ultra típust egyedi igények szerint gyártották.

P-12 W3 Ultra

1975-ben a Pacific kínálata 4 fő változatból állt, melyek közül három off-road (P-10, P-12, P-16) és egy országúti (P-510/512) felhasználású volt.

Pacific P-512 PF

A ’70-es években a vállalat a virágkorát élte és szerte a világon megtalálhatóak voltak a járművei. A kamionok a megbízhatóságukról és erejükről voltak híresek. 1981-ben az International Harvester eladta a Pacific Truck and Trailer-t a Szingapúri székhelyű Inchcape Berhad vállalatnak. Az ázsiai cég eleinte komoly összegekkel támogatta a gyárat és segítette a járművek forgalmazását a régióban. 1987-ben a cég a megalakulásának 40. évfordulóját ünnepelte és ebben az évben gördült le a gyártósorról a 2000. teherautójuk is. Ugyanakkor a ’80-as években a média egyre nagyobb hangot adott a fakitermelés negatív globális hatásainak, melynek következtében a vásárlások megcsappantak és így sajnálatos módon az erdei munkára specializálódott kamionok gyártásával foglalkozó Pacificet 1988-ban leállította az Inchcape Berhad.

Az utolsó sorozatgyártott P-16 1991 októberében került eladásra.

P-16

Az utolsó

Bár már nem volt több sorozatgyártott kamion, 1995-ben egy Idaho megyei bánya tulaja felkereste a Pacific tulajdonosait, hogy rendelést adjon le egy P-12 W3-ra, mivel szüksége volt egy minimum 250 tonna teherbírású kamionra. A megkeresésre azt a választ adták, hogy ha kifizeti az üzem működtetésének a díját, akkor a megmaradt alkatrészekből összeraknak neki egy új kamiont. A bányatulaj beleegyezett, így még az 1995-ös évben el is készült az utolsó Pacific kamion.

Az utolsó kamionról további képeket itt, míg az összeszereléséről ide kattintva láthattok fotókat.

15 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!