Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Története

Az 1950-es évek elején anglia felismerte azt a tényt, hogy az oroszok sokkal jobban páncélozott harckocsikat építenek, mint addig valaha.

Kellett tehát egy fegyver, ami képes könnyedén átütni az akkori legvastagabb páncélokat is. Ez a fegyver egy hatalmas, 183 milliméteres űrméretű Ordnance QF L4 löveg lett, mely a maga idejében a legnagyobb harckocsiba szánt (később szerelt) löveg volt.

Az iszonyatos löveggel kettő tesztlövést végeztek el, az első próbánál egy Centurion harckocsira lőttek rá, melyet valósággal szétszakított. A harckocsi tornyát több méterre repítette. A második lövést egy Conqueror harckocsira adták le, mely a kor egyik legerősebb tornyával rendelkezett ! De ez sem állt ellen az irtózatos lövedéknek, a tornyot gyakorlatilag kettészakította.

Az tehát, hogy mire képes a löveg, kétségtelen volt, már csak találni kellett egy megfelelő tankot, ami képes elhordani ezt az óriási löveget. Az első próbálkozás egy kissé átalakított Conqueror teknővel volt, mely a Project FV215 nevet kapta.

1954-ben el is készült az első mintapéldány. A teknőt úgy alakították ki, hogy a torony hátulra kerüljön. Erre azért volt szükség, mert a löveg olyan nehéz volt, hogy csak így tudták elérni a jó súlyelosztást. Azonban sok gond volt a harckocsival, legfőképp a torony méretével; egyszerűen túl kicsi volt. Valamiért úgy tervezték, hogy csak kettő ember fért el a toronyban, ami még nem is lett volna baj, ha legalább egy öntöltő berendezésnek maradt volna hely, de ez nem így lett, így a kettő legénységi tagra hárult a feladat, hogy betöltsék az indítótöltettel együtt 104,8 kilogrammos lövedéket, s bár a feladat nem volt lehetetlen, de kétség kívül embert próbáló. Arról nem is beszélve, hogy a kitűzött cél 6 lövés/perc volt, de ez egyértelműen csak egy álom maradt.

Végül nem maradt idő áttervezni a harckocsit, mert az angol hadvezetés elvette a fejlesztési jogokat a gyártó Morris cégtől és átadta őket a Vickers-Armstrong vállalatnak, akik viszont gondolkodás nélkül elvetették azokat és inkább az anti-tank rakétákra fordították erőiket.

(Kicsit később azonban mégis felmerült az ötlet, hogy a hatalmas löveget egy harckocsira szereljék, ennek eredményeként megszületett az FV4005 Stage I és a Stage II, de ezekről majd a következő posztban. )

Adatok

Személyzet: 5 fő
-vezető
-géppuskakezelő
-parancsnok
-két töltőkezelő

Méret és tömegadatok

Méretek: ismeretlen

Tömeg: ~65 tonna

Meghajtás

Motor: Meteor Mk.12
Teljesítmény: 810 le
Végsebesség: 32 km/ó

Páncélzat és fegyverzet

Páncélzat

A teknő
-eleje alul: 125 mm
-eleje felül: 152 mm
-oldala és hátulja: 50-50 mm

A torony
-elöl: 254 mm
-oldalt: ismeretlen

Fegyverzet

Elsődleges: QF 183 milliméteres L4 anti-tank löveg.

Másodlagos:
-egy darab .30-as kaliberű képpuska.
-egy darab .50-es kaliberű M2HB géppuska.

Forrás: tanks-encyklopedia.com, thearmoredpatrol.com, tankarchives.blogspot.com.

14 hozzászólás

 • _V_ 2018. április 5. 00:47

  1
  Holnap folytatás :D
 • Ruszki #1 2018. április 5. 01:01

  2
  @nagyarpi0011: Hallod van/volt ilyen a wot és warthunder a is :) amúgy érdekes egy masina de megnéznék egy ilyet a merkavarol vagy chellenger2rol is
 • Clark Kent #1 2018. április 5. 01:07

  3
  @nagyarpi0011: "kettő legénységi tagra hárult a feladat, hogy betöltsék az indítótöltettel együtt 104,8 kilogrammos lövedéket" -gondolom nem egyenes derékkal, térdből emelve- mennyi ilyen veszhetett el a süllyesztőben, pedig lehetett volna fejleszteni.Én látom ezek mögött a sok mérnököt: hát igen, ezen meg ezen még lehetne finomítani és akkor egy tökéletes szerkezet lehetne.Aztán jön az üzenet, hogy süllyesztő.......... :-(

  Tényleg holnap, vagy már ma????? :-)
 • csirkeláb 2018. április 5. 12:43

  4
  Hosszúpuska is lehetne a neve. Elég ormótlan szegény. rotfl
 • _V_ #3 2018. április 5. 14:32

  5
  @Clark Kent: Csak a lövedék 72 kilogrammos volt, és ez mögé még jött a töltet.

  Majd holnap teszem fel a második részt, mert nem akarom túltolni a gépes posztokat. :)
 • _V_ #2 2018. április 5. 14:32

  6
  @Csirkeláb: Nálad még mindig szebb ! rotfl
 • VAndreasz v1.0 2018. április 5. 22:08

  7
  Én ekkora kaliberű ágyút egy rohamlövegbe tetem volna! Sokkal sikeresebb lehetett volna ha egy rohamlöveget terveznek át később tankká. Nem véletlen, hogy a páncéltörő-rakéták hátráltatta a prototípus megalkotását. Maga a löveg története nekem nagyon hasonlít a német fejlesztésű Pak 44 [12.8 cm Pak 44 L/55] lövegre, nehéz kiválasztani vagy megalkotni azt a hadi-technológiát ami képes sikeresen alkalmazni.
  Egy kérdés: Maga a "teknő" kifejezés mennyire szakszerű? [Pl.: "A teknőt úgy alakították ki, hogy a torony hátulra kerüljön. Erre azért volt szükség, mert a löveg olyan nehéz volt."] Én a "harckocsitest" kif. jobban illene a poszthoz.
  Másik kérdés: Ekkora kihívásokkal járó fejlesztést mért nem angol-amerikai projekt keretében dolgoztak? Ekkor jellemző volt angolokra, hogy a legjobb gépeket az amcsiktól vásárolják vagy amcsi haditec.-ból fejlesztik ki.
 • kisokka #7 2018. április 5. 22:37

  8
  @VAndreasz v1.0: Szerintem ekkorra már nyilvánvalóvá vált, hogy felesleges ekkora súllyal tötyörészni, amikor jóval hatékonyabb megoldások is vannak nála. Hitler megalomániája elég bizonyító erejűnek hathatott, hogy ne kezdjenek el olyan gépeket gyártani, amiknek nincs értelmük, mivel nincs még lehetőség a hatékony mozgatásra se.
 • _V_ #7 2018. április 5. 22:44

  9
  @VAndreasz v1.0: A teknőt a harckocsitestre még régen olvastam, és ez körülbelül a csupasz "dobozra" vonatkozik. :) Azt hiszem a Mausról olvasva találtam rá erre a kifejezésre és nekem tetszett. :) Megragadt a fejemben.

  Hanyagolhatom, de szerintem semmi baj vele és értelemszerű. :)

  Az pedig, hogy nem amerikai közreműködéssel készült ? Az '50-es '60-as években nemigazán működtek közre az amerikaiak az angol harckocsik kifejlesztésében. Én sem értem, hogy miért. Se a Centurion, se a Caernarvon, se a Conqueror kifejlesztésében nem vettek részt. Szerintem csak egyszerűen nem vettek igénybe segítséget az angolok. Bár az islehet, hogy az amcsiknak nem tetszett, hogy az angolok a németekkel barátságot (üzleti) kötöttek. A legtöbb Centuriont is németországban próbálták ki. Fene tudja...
 • _V_ #8 2018. április 5. 22:48

  10
  @kisokka: Hát igen, de akkoriban még fel-felmerült a hagyományos lövedékek használata. A kiszabottul vastag orosz páncélzathoz meg nagyobb lövedék kellett - gondolhatták.

  Bár ez a hatalmas HESH lövedék nem annyira hagyományos, de nem is egy leválóköpenyes lövedék...
 • kisokka #10 2018. április 5. 23:13

  11
  @nagyarpi0011: Fel-felmerült, aztán rendre ki-kifulladt. Főleg az ilyen gépekben. Valószínűleg semmi haszna nem lett volna egy esetleges konfliktusban, esetleg épületet, bunkert rombolni és így kb. ennyi.
 • VAndreasz v1.0 #10 2018. április 5. 23:42

  12
  @nagyarpi0011: Gyorsan belenéztem egy zrínyi újságba. L. István - Száguldó Erődök (Zrínyi K. K., Budapest, 1972). Azért ebbe mert gyorsan találhatok benne erre vonatkozó kifejezéseket és találtam is! "Páncéltest" Strv-103 más néven svéd "S" arckocsi de szerintem egy rohamlöveg/páncélvadász mivel nincs tornya. Szöveg: "A páncéltest homloklemezébe beépített 105 mm-es (...)". Páncéltest páncéllemezekből áll össze, ehhez kapcsolódik az előtét páncélzat. A könyv gondolatmenete két fő részre osztja a tankok (nagyon helyesen): testre és toronyra.
 • _V_ #12 2018. április 6. 01:17

  13
  @VAndreasz v1.0: Nagyon szépen köszönöm az ötletet ! :D :beer:
 • _V_ #11 2018. április 6. 01:18

  14
  @kisokka: Idővel rájöttek, hogy többet érnek egy 120 mm-es öntöltővel, ami 4-5 másodperc alatt táraz be. Mondjuk az angoloknak ez pont sokáig tartot... Még a challenger I sem öntöltős....
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!