Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az amerikai légierő új fejlesztése, az F-35 Joint Strike Fighter lopakodó vadászgép nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - mivel tökéletesen látható a radaron.

A légierő mintegy 1,7 milliárd dollárt költött a kifejlesztésére, a brit Honvédelmi Minisztérium pedig azt tervezi, hogy vásárol 48 darabot az F-35-ösből, 169 millió dolláros áron. A feltehetőleg az Egyesült Államokhoz lojális brit védelmi szakértők szerint "láthatatlan" a gép. Pedig a kínai és orosz radarok 100%-os valószínűséggel képesek felismerni az F-35-öt.
Egyes védelmi szakértők ezzel arra hívták fel a brit Védelmi Minisztérium figyelmét, hogy az F-35-ös alkalmazásának lehetőségei igencsak korlátozottak, mivel minden bevetése előtt be kellene azonosítani, hogy az ellenség milyen radarokat használ. Ha a kínaiak és oroszok által rendszeresített radarok vannak telepítve az ellenséges erőknél, az F-35-ös csak mint közönséges vadászgép szerepelhetne, nem mint lopakodó, mivel a rendszeresített (és exportra bocsátott) kínai, orosz radarok azt minden helyzetben érzékelik.
Az F-35-ös besorolása eddig "nagyon nehezen észlelhető", valamint "lopakodó" kategóriába esett, pedig a gép enyhén szólva elavult, már a kifejlesztését követően. A lopakodó minősítést alakjának és speciális bevonatának köszönhetően nyerte el, a burkolat bevonatának összetevője máig titkosítva van. Ennek ellenére a Kína által telepített új radarrendszerek már a parttól 350 kilométerre beazonosították a gépet. Annak ellenére, hogy a gép gyakorlatilag közönséges vadászgéppé lehetne visszaminősítve, a brit légierő csillagászati összegeket ad érte, és a brit pilótákat az F-35 használatára hatalmas összegeket felemésztve képzik ki Floridában.

10 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!