Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Brit monstrum

Története

1943-ban az angol hadügyminisztérium úgy vélte, hogy még számíthat további csapásokra a németektől, ezért szükségesnek találták egy olyan harckocsi kifejlesztését, melynek brutálisan erős frontpáncélzata van, így egy tankokból álló védelmi vonalat akartak létrehozni. 1943 és 1944 között a Nuffield harckocsigyár 18 különböző makettet mutatott be a hadügyminisztériumnak, ezek közül választották ki a végső formát, mely gyártását hamar elrendelték.

Még az 1944-es évben legyártottak belőle egy darabot, mellyel egy sor tesztet elvégeztek és bár mozgékonysága nem volt túl jó, de a lövedékeket könnyedén kiállta a vastag frontpáncélja, így az 1945-ös év elején a hadügyminisztérium elrendelte további 25 darab legyártását, azonban ebből csak 5 darab készült el a háború végéig.

A Tortoise így sosem került bevetésre.

A harckocsi neve

A Tortoise szó angolul teknősbékát jelent, mely név jól mutatja a tank képességeit, hiszen bár páncélzata erős volt, mozgása lassú és nehézkes, végsebesége műúton maximum 20 km/ó volt.

Szerkezete

Mivel a Tortois-nak nem forgó tornya, hanem fix "kazamata" felépítménye van, ezért minősítése nem tank, hanem önjáró löveg. A harckocsi motorját és üzemanyagtankját a hátuljában helyezték el, ezzel szemben a váltó és az osztómű elöl kapott helyet, a váltó igen ritka Merritt-Brown szerkezetű, melynek érdekessége, hogy ugyanannyi sebessége van hátra, mint előre, így a harckocsi az előremenettel megegyező sebességgel képes tolatni.
Felfüggesztése az angoloknál oly sokszor használt Horstmann felfüggesztés, ezt a fajta felfüggesztést egészen az 1970-es évekig használták, de hatékonyságának köszönhetően még a mai napig is használják más nemzetek, mint például az izraeli Merkava tankon is, bár itt már kissé modernizálták, de a szerkezete alapvetően megegyezik.

A harckocsik sorsa napjainkban

A hat prototípus közül négyet múzeumokban tartanak, ezek közül az egyiket a Bovington-i harckocsimúzeumban örzik, ezt egyébként 1950 óta először 2011-ben indították be, és azóta mindig kilátogatnak vele az évente megrendezett tankfest rendezvényre.

A hat darabból kettő azonban szomorú sorsra jutott, mivel a '70-es években célpontnak használták lőgyakorlatoknál őket, az egyik a skóciai Kirkcudbright-i katonai kiképzési területen, a másik pedig a Dorset-i Lulworth tartomány katonai lőgyakorlatokra használt területén fekszik. Mind a két Tortoise teljesen szétroncsolt állapotban van.

Adatok

Gyártott darab: 6
Súlya: 81.283 kg
Hossza: 10 m
Szélessége: 4 m
Magassága: 3 m
Személyzet: 7 fő (parancsnok, lövegkezelő, 2 gépfegyverkezelő, 2 töltő, sofőr, )
Páncélzat: 178 - 228 mm (A harckocsi tetején 33 mm )

Fegyverzet

-Fő fegyverzet: Ordnance QF 32 pounder 94 mm-es löveg
Lövedéke: 14,5 kilós APCBC páncéltörő lövedék
(A vizsgálatok során a lövedék képes volt átütni az 1000 méterre lévő német Panther frontpáncélját)

-Másodlagos fegyverzet: 3 darab 7.92 mm-es BESA géppuska

Meghajtás

Motor: Rolls-Royce Meteor V12
Teljesítmény: 650 Le
Fajlagos teljesítmény: 7,7 Le/tonna
Felfüggesztés: torziós rugó (Horstmann felfüggesztés)

Sebessége: 20,3 km/ó
Terepen: 6 km/ó

11 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!