Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Egy elvetemült ötlet

A második világháború végéhez közeledvén, az amerikaiaknak az az ötlete támadt, hogy egy gigászi löveget szereljenek egy T26E3 Pershing alvázára.
A hatalmas önjáró löveget természetesen nem harckocsik megsemmisítésére, hanem bunkerek kirobbantására alkalmazták volna és elsősorban a japán elleni harcra szánták.

Az első megépítéséhez 1945 márciusában kezdtek neki, melyet még további négy darabbal együtt júliusra el is készítettek. A tervek szerint ősszel el is küldték volna japánba az elkészült darabokat, de miután augusztusban japán megadta magát, erre már nem volt szükség és miután a háború véget ért európában is, törölték az egész tervet, még mielött kiküldték volna az elkészült darabokat a csatatérre.

Az elkészült öt darab nem volt teljesen egyforma. Az egyiket egy másfajta, kisebb űrméretű löveggel látták el, s ezt a példányt T93-nak nevezték el.

A háború után három darab T92-est és a T93-ast szétbontották, és csak egy T92-es maradt meg, melyet kiállítottak és jelenleg Michiganben, a Detroit Arsenali Warren harckocsi múzeumban lehet megtekinteni.

Szerkezete

Mivel is kezdhetném a gép leírását, ha nem a legszembetűnőbb dologgal; a löveggel ?

Nos, a Howitzer löveg 29,3 tonnás és 240 milliméter az űrmérete. A lövedéke elképesztő 163 kilogrammos ! Melyet képes 23 kilométeres távolságra is ellőni ! Ezzel ez volt az amerikaiak által használt legnagyobb szárazföldi löveg a második világháború alatt. (Ezt csak a csatahajókra és rombolókra szerelt lövegek múlták felül. )

Csőtorkolati sebessége körülbelül 700 m/s.
Mindössze 305 darabot építettek a háború alatt ebből az óriási lövegből. (Megj. : ha van rá igény, akkor akár egy egész különálló posztot is készíthetek erről a lövegről. )

Ne feledkezzünk meg a Howitzer M1 "kistestvéréről" sem, a "8-inch gun M1"-ről sem, melyet a T93-ba szereltek, és bár a 203 milliméteres űrméretét tekintve a kistestvére lehetne a 240 milliméteres Howitzernek, valójában sokkal nehezebb annál. Ennek oka a megnövelt csőhossz, mely egészen pontosan 2,1 tonnával növelte meg a löveg tömegét. Ez természetesen a T93 össztömegében is megmutatkozott.

Másodsorban jöjjön a harckocsi alvázát képző T26E3-as teknő:

Ahhoz, hogy ezeket a hatalmas lövegeket rá lehessen építeni, egy kis átalakításra volt szükség. Az egész teknőt meg kellett nyújtaniuk, mivel könnyen előrebukott volna egy nagyobb fékezésnél a hatalmas súly miatt, (a harckocsi tömegének több, mint felét a löveg tette ki) ezért megnyújtották a harckocsi törzsét és a lánctalpakhoz hozzáadtak még egy-egy futógörgőt.

Mindemellett az alváz, avagy a törzs páncélvédettségét vékonyra cserélték, mert ha meghagyták volna az eredetit, akkor a gép tömege már 80 tonna körül mozgott volna, ezt a tömeget pedig csak igen nehezen tudta volna megmozdítani a Ford GAF motor, nem is beszélve az irdatlan talajterhelésről. .. Illetve nem is igazán volt szüksége nagy páncélvédettségre, mert egy ilyen szerkezetet messze a frontvonal mögött lehett és kell használni.

Végezetül amit még érdemes lehet megemlíteni erről a furcsa szerzetről, az a korát jócskán meghaladó hidropneumatikus lövegkezelő rendszer. Igaz, e nélkül használhatatlan is lett volna ez a löveg, mert egy ilyen nagy tömegű valamit még egy rengeteg áttétellel ellátott kézi kezelésű szintezővel is képtelenség lett volna hatékonyan megmozgatnia négy embernek. (Korábban egy ekkora löveg kezeléséhez körülbelül 15-20 emberre volt szükség !)

Adatok

Tömeg és méretadatok

Súlya:
-T92: 58 tonna
-T93: 60,1 tonna
Hossza:
-T92: 9,8 m
-T93: 11,58 m
Szélessége: 3,4 m
Magassága: 3,2 m

Általános adatok

Személyzet: 8 fő (Parancsnok, vezető, vezető segéd, irányzó, és 4 fő, akik a löveg betöltését végezték. )
Tűzgyorsaság: 1 lövés/perc
Legnagyobb lőtáv:
-T92: 23,1 km
-T93: 32,57 km

Páncélzat: 25 mm

Fegyverzet

-T92: 240 milliméteres howitzer M1

Néhány adat a lövegről, ami a fenti leírásból kimaradt:

Csőhossz: 8,38 m
A löveg függőleges kitérési képessége: +15 foktól +65 fokig.
Megtervezése: 1940-1943 között
Szolgálatban: 1943-tól napjainkig
Használó országok:
-Amerikai Egyesült Államok
-Fülöp-szigetek
-Anglia
-Taiwan

-T93: 8-inch Gun M1

Pár lényegesebb adat innen sem maradhat le, tehát:

Súlya: 31,4 tonna
Csőhossz: 10,16 méter
A löveg függőleges kitérési képessége: +10 foktól +50 fokig.
Csőtorkolati sebessége: 870 m/s
Megtervezése: 1939-1942 között
Szolgálatban: 1942-1945
Használó országok:
-Amerikai Egyesült Államok
-Anglia

Meghajtás

Motor: Ford GAF, 8 hengeres dízelmotor.
Teljesítmény: 470 Le (350 kW)

Felfüggesztése: torziós rugó

Hatótáv: 80 -130 km (tereptől függően)
Végsebessége: terepen 10 km/óra, míg műúton 24 km/óra

Forrás: wikipedia.en, militaryfactory.com, historyofwar.org.

22 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!