Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Elképesztő gép !

A T–14 orosz közepes harckocsi, amelyhez alvázként az Armata univerzális lánctalpas platform szolgál. Kis sorozatú gyártása 2015 elején kezdődött el az Uralvagonzavod vállalatnál. Első alkalommal a 2015-ös moszkvai győzelem napi katonai díszszemlén mutatták be a nyilvánosság előtt.

Története

Fejlesztése 2009-ben kezdődött a Nyizsnyij Tagil-i Uralvagonzavod tervezőirodájában, az Uráli Közlekedési Gépgyártási Tervező Irodában (UKBTM). A fejlesztés alatt lévő harckocsiról első alkalommal Dmitirij Rogozin hadiiparért felelős orosz miniszterelnök-helyettes beszélt 2012-ben. A T–14-nél a tervezők szakítottak a T–54/55-ös harckocsikkal kezdődő és a T–90-ig tartó fejlesztési vonallal és egy alapjaiban új konstrukciót dolgoztak ki. A harckocsinál alkalmazott konstrukciós és technológiai megoldások az Objekt 195 és az Objekt 640 (Csornij orjol) kísérleti járművekből származnak. Gyári jelölése a fejlesztés során Objekt 148 volt.

A fejlesztés egyik célja egy univerzális alváz kialakítása volt, amely más célú járművek alapjául is használható. Ez lett az Armata univerzális alváz, melyhez teljesen újszerű tornyot készítettek. (Az Armata platform az alváza a 2SZ35 Koalicija–SZV önjáró lövegnek és a T–15 nehéz gyalogsági harcjárműnek is. )

Harcászati és műszaki jellemzői

A jármű meghajtásáról cseljabinszki Transzgyizel tervezőirodánál kifejlesztett és a Cseljabinszki Traktorgyárban (CSTZ) gyártott A–85–3A (12N360) típusú, 12 hengeres, közvetlen üzemanyag-befecskendezésű X12 hengerelrendezésű dízelmotor gondoskodik. Az X hengerelrendezés kompakt építési módot tesz lehetővé a motornál. Maximális teljesítménye 1500 LE, de normál üzemi körülmények között 1200 LE-t ad le. Sebességváltója automatikus, 12 fokozatú. A harckocsi műúton 80–90 km/h-s sebesség elérésére képes, hatótávolsága 500 km.

A harckocsi fő fegyverzete egy 125 mm-es 2A82–1M típusú sima csövű harckocsiágyú, melyet a jekatyerinburgi 9. üzem készített. Az ágyú lőszerjavadalmazása 32 db. Akárcsak a korábbi szovjet-orosz sima csövű ágyuk, ez is alkalmas irányított páncéltörő rakéták indítására. Másodlagos fegyverzetét egy, a lövegcsővel párhuzamosított PKTM géppuska, valamint egy 12,7 mm-es Kord géppuska alkotja.

(Az Armata a 48. másodperctől látható a videón. )

Az orosz sajtó arról is írt, hogy a harci jármű személyzete védettebb lett, mint a korábbi orosz tankoké, mert egy megerősített térben foglalnak helyet, viszonylag távol a fő ágyútól. A lövegtoronyban nem ül senki, a forgatható felső részt a tank teknőjében ülő katonák távirányítással kezeli majd. Mindez azt is jelenti, hogy egy esetleges találatkor a könnyen berobbanó lőszerektől mindenki olyan távol kerül, amennyire csak a tankban ülve lehet.

A számítógépes technológiát, a gyorsaságot és manőverezési képességeit tekintve is sokkal fejlettebb a régebbi T-90-eseknél, amelyekből ma az orosz hadseregben a legtöbb van.

A legnagyobb technikai újdonságnak az számít, hogy az Armata tank akár teljesen automata harci járművé is átalakítható. A távirányítású löveg azt az egyelőre még távolinak mondható jövőt is közelebb hozza, amikor egy tankban már nem ül senki, hanem a drónokhoz hasonlóan irányíthatják őket, akár több ezer kilométerről, egy kényelmes székből.

Az orosz hadsereg azt tervezi, hogy 2020-tól több mint kétezer Armatát állítanak hadrendbe, azaz lecserélik a szovjet korszakból származó harckocsiállomány 70 százalékát.

Adatok

Gyártó: Uralvagonzavod
Gyártási időszak: 2015-től
Gyártási költség: kb. 5–7 millió USD

Általános tulajdonságok

Személyzet: 3 fő
-Sofőr
-Parancsnok
-Lövegkezelő

Páncélzat és fegyverzet

-Elsődleges fegyverzet: 2A82–1M 125 mm-es síma csövű harckocsiágyú

-Másodlagos fegyverzet: 1 darab 12,7 mm-es Kord géppuska, 1 darab 7,62 mm-es PKTM géppuska

Műszaki adatok

Motor: A–85–3A (12N360) X12 hengerelrendezésű, folyadékhűtésű dízelmotor
Teljesítmény: 1103 kW (1500 LE)
Felfüggesztés: torziós rugók
Sebesség: max. 80–90 km/h
Hatótávolság: 500 km

22 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!