Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Nem, nem elírás.

A NACA (National Advisory Committee for Aeronautics, (magyarul : Nemzeti Repülésügyi Tanácsadó Testület), a NASA elődje az amerikai repülési és űrkutatási kutatómunkájában.
A NACA szervezetét 1915. március 3-án alapították meg egy amerikai szövetségi szervezetként, az első világháború idején. Célja az ipari és a kutatási eredmények összehangolása volt a repülésügy fejlesztése érdekében. Mintájául elsősorban a brit párhuzamos intézmény szolgált (British ACA, ahol az ACA betűk ugyanezt a szócsoportot rövidítik).
Kísérleti kutatóintézetként fejlesztették föl szélcsatornákkal, repülőgépmotorok és repülőgépek kipróbálására alkalmas telephelyekkel. Olyan repülőgépek fejlesztése fűződik a szervezet nevéhez, mint a Bell X–1 (ezt az Amerikai Légirővel közösen fejlesztették), amely a hangsebességnél gyorsabb repülésre készült, vagy az X–15, amely már a "világűr határát súrolta". A NACA közel fél évszázados működése mintát adott a második világháború idejére a repülőgép-fejlesztésekhez, s később a NASA megalakulásához is.
1957-ben alakult meg a NACA keretei között az a bizottság, amely már az űrkorszak felé tett első lépés volt Amerikában. Ez a Special Committee on Space Technology (az űrtechnológiákra szakosodott bizottság) alakult át egy éven belül a NASA magjává.
A NACA 1958 október 1-jén alakult át a NASA ma is ismert intézményévé. A NACA akkor működő 3 nagy kutatóintézete, a NACA Ames Research Center, a Lewis Research Center és a Langley Aeronautical Laboratory ma is a NASA-űrközpontok közé tartoznak. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/NACA, valamint: http://history.nasa.gov/naca/overview.html :D :beer:

10 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!