Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A tegnapi napon (március 17-én) Oroszország független államként ismerte el a Krímet, és az erről szóló rendeletet Vlagyimir Putyin hétfő este írta alá. Ehhez a lépéshez a jogalapot az oroszok szerint a krími népszavazás teremtette meg, azonban világ nagy része nem tekinti legitimnek a népszavazás eredményét, amit az orosz katonák által megszállt területen tartottak.

A Mszta-SZ önjáró tüzérségi löveg - vagy önjáró tarack -, nevét a 414 kilométer hosszú Mszta folyó után kapta. Élőerő, objektumok, páncélozott és egyéb harcjárművek, illetve tüzérségi alakulatok mélységi leküzdésére szolgál, hadosztály szinten. Ez a hivatalos katonai megfogalmazás zene a férfiember fülének.
A Szovjet Hadsereg Védelmi Minisztériumának Rakéta és Tüzérségi Eszközök Főcsoportfőnöksége az 1980-as évek elején adott megbízást a szverdlovszki (ma: Jekatyerinburg) Uráli Közlekedési Gépgyár (UZTrM) tervezőirodájának a 2SZ3-t leváltó új önjáró löveg kifejlesztésére.
A tervezés Jurij Tomasov főkonstruktőr irányításával folyt, az UZTrM a lánctalpas alváz fejlesztéséért és a rendszerintegrációért volt felelős. A tüzérségi rendszer fejlesztését a tulai KBP tervezőiroda, a torony- és lövegmozgató rendszer tervezését a volgográdi OKB2 tervezőiroda végezte. 1989-ben állították hadrendbe a 2SZ19 Mszta-SZ-t, a nyilvánosság számára pedig 1992-ben mutatták be Zsukovszkijban. Alváza a T-80-as harckocsitól, dízelmotorja a T-72-es harckocsiból származik, ami V12-es hengerelrendezésű dízelmotor, brutális, 840 lóerős teljesítménnyel. A T-72-es a Magyar Honvédség kötelékében is megtalálható.
Fő fegyverzete a 2A64 jelzésű 152 milliméteres hosszú csövű tarackból áll, mely osztott lőszert tüzel. A löveg csőszájfékkel és füstgázelszívóval van felszerelve. Másodlagos fegyverzete egy, a lövegtorony tetején elhelyezett, 12,7 mm-es NSZVT légvédelmi géppuska, melyet a parancsnok távirányítással vezérelhet. Ezen kívül helyet kapott még a torony elülső részén, jobb és bal oldalon 3-3 db ködgránátvető. Nyolc Mszta-SZ járműből álló üteg egy perc alatt 3 tonnányi lövedéket képes a célpontra zúdítani, majd percek alatt továbbállni a következő tüzelési ponthoz, elkerülve az esetleges válaszcsapást.
A páncéltest és a torony hegesztett acélszerkezetű, mely védelmet nyújt kézifegyverektől, illetve repeszektől és aknáktól. Az önjáró löveg fel van szerelve tolólappal, hogy előkészíthessen tüzelési pozíciókat, illetve hogy leküzdjön terepakadályokat. A toronyban helyet kapott egy AP-18D típusú, 16 kW teljesítményű gázturbinás fedélzeti segédhajtómű, amely (-50-től +50 Celsius-fokig) a motor leállítása után is biztosítja a fedélzeti rendszerek energiaellátását. Az alapfelszerelés tartalmazza a teljes körű nukleáris, biológiai és vegyi védelmet, füstgenerátort, illetve az éjjellátó rendszert a vezető részére. Maximális sebessége úton 60 km/h, terepen 25 km/h, hatótávolsága durván 500 km.

21 hozzászólás

 • Matula 2014. március 18. 19:08

  1
  grat na látom a kedvemre teszel :) ment a képtelenség
 • Matula 2014. március 18. 19:15

  2
  A Krimi félsziget mindig is orosz terület volt,nagyszámú orosz lakossággal.csak hruscsov átadta ukrajnának.a lakosság 97 %a megszavazta,hogy a ruszkikhoz tartozzon.mi itt a gond? Erdélynek is igy kéne kiválni.csak a haderőnk 0 a.
 • Airmen #2 2014. március 18. 19:22

  3
  @Matula: De van katonazenekarunk :D Egy hasonló népszavazásnak örülnék az elcsatolt területeken :)

  És tényleg mindig az oroszoké volt a Krím és Hruscsov ajándékozta, máig érthetetlenül.
 • Evaristus #3 2014. március 18. 20:01

  4
  @Airmen: Nézetek utána elég nagy túlzás hogy "mindig" az oroszoké volt. Kezdjük ott hogy ha joltom görögök kezdték el gyarmatosítani mikor még az oroszok (szlávok) a gatyát nem ismerték és a bokrokba laktak.
 • pubyteso 2014. március 18. 20:29

  5
  Milyen messzire lehet ezzel pontosan lőni? :D
 • adriai6 #5 2014. március 18. 20:30

  6
  @pubyteso: " hatótávolsága durván 500 km." :D:D
 • molndan94 #6 2014. március 18. 22:28

  7
  @adriai6: Itt a hatótávolság azt jelenti, hogy mekkora távot tud megtenni.
 • adriai6 #7 2014. március 18. 22:48

  8
  @molndan94: jogos :Dmost nézem
 • Airmen #9 2014. március 19. 00:26

  9
  @pbalage: Már a tatárok elvből úgy kerültek oda hogy elűzték az ott élő népeket ;) Szóval az övéké sem volt.DE!!! Az oroszoké Krím azóta, mióta azt megvették!Úgy mint ahogyan Alaszka is az USA-é holott úgy vették meg!De ott van Florida,Louisiana és még sorolhatnám napestig!Szóval az ott az oroszoké volt, ameddig Hruscsov el nem ajándékozta!Szép dolog a wikipédia csak rendesen kell használni.
 • pubyteso #6 2014. március 19. 06:05

  10
  @adriai6: na igen, azt az 500 km-t én is láttam, de kicsit sokalltam egy tanktól :D az azért [email protected]ás lenne :D egyből vennék egyet :D
 • adriai6 #12 2014. március 19. 08:08

  11
  @pubyteso: baszki ha nem irod le ujra hogy 500km eszre se veszem hogy az km bazmegrotfl fuuu adri keszXD
 • pubyteso #13 2014. március 19. 09:11

  12
  @adriai6: :D van ilyen bicikli :D biztos megkavartak ezek a légköri frontok rotfl

  ha 500 méter lenne a hatótávja (akármelyik értelemben), akkor inkább a tesóknak lenne hasznos, 2 perc alatt szétkapják, irány a méh telep :D ebbe oszt' van anyag :D
 • Chaerea 2014. március 19. 10:51

  13
  Alapvetően mindegy, hogy kié volt a múltban a Krím és Szevasztopol. Ami a problémát jelenti, hogy az oroszok megszegték az 1994-es memorandumot (amit ők is aláírtak), ami garantálta Ukrajna biztonságát.
 • Airmen #15 2014. március 19. 11:24

  14
  @Chaerea: A memorandum része hogy Ukrajna politikai függetlensége megmarad.Na mármost az EU-ban nincs olyan hogy politikai függetlenség.De a memorandum nem lett megszegve orosz részről hiszen népszavazást tartottak, melynek az volt az eredménye hogy a Krím csatlakozzon Oroszországhoz.Ez meg is történt, teljesen demokratikusan.Az USA és az EU most azért durcizik mert nem nekik lett igazuk.A vicc az hogy az USA gazdasági az EU meg energetikai okokból nem tehet semmit.De jogilag sem lehet megtámadni nem csak elvben hanem gyakorlatban sem.
 • Chaerea #16 2014. március 19. 11:53

  15
  @Airmen: A népszavazás előtt és közben már katonai megszállás alatt állt a terület. A katonai támadás ténye szerintem ütközik Ukrajna biztonságának garantálásával. Emellett vitatható a népszavazás eredménye is abból a szempontból, hogy a status quo megtartására - ismereteim szerint - nem lehetett szavazni.
  Az USA és az EU azért "durcizik" mert Oroszország szabadabb kijutást kap a Fekete-tengerre és közelebb telepítheti védelmi (és támadó) rendszereit Európához. A Krím példája ráadásul jogelőzménye lehet egy esetleges valamikori balti beavatkozásnak is, vagy bármelyik olyan ország területi integritása megsértésének, ami jelentékeny orosz kisebbséggel rendelkezik és Oroszországnak érdeke fűződik a megszerzéséhez.
  Egyelőre kérdéses, hogy Putyin nem akar-e további területeket leszakítani Ukrajnáról (bár azt nyilatkozta, hogy nem áll szándékukban).
  Mindezen orosz lépések tovább növelik Ukrajna instabilitását, ami súlyos biztonsági kockázatot jelent Európa és az Egyesült Államok számára.
  Gondold el mi lenne, ha az a néhány száz kilométernyi ukrán pufferzóna megszűnne köztünk és az oroszok között.
 • Airmen #17 2014. március 19. 14:53

  16
  @Chaerea: Ránk nem lennének veszélyesek az oroszok.De azért hülyén hangzik az EU és az USA szájából hogy nem kéne odamenni.Mikor mindenki tudja hogy a NATO és az USA megszállás alatt tartja az arab világ nagy részét!Szóval, tegye csak az orosz amit tesz.Ott van Szíria.Polgárháborút szítottak, majd odamentek az amerikaiak és izraeliek meg mindenki.Egészen addig ameddig meg nem jelentek az oroszok!Utána már mindenről hajlandóak voltak tárgyalni.Sőt, közben kiderült hogy az USA fizetésképtelen éppen!Ha szabad az USA-nak, akkor milyen jogon van megbélyegezve Oroszország?

  Azt azért nem nevezném megszállásnak.Eddig is volt a krímen orosz hadsereg és ne felejtsük el hogy az ukránok feladták amikor elvitték az egész flottát.De ha megszállás is volt, attól függetlenül ugyanúgy, ugyanannyi orosz élt ott és szavaztak.Megszavazták hogy nem kell nekik Ukrajna és ez EU, végre haza akarnak térni!Ez megtörtént, csatlakoztak Oroszországhoz és egyelőre ott tartunk hogy az ukránok lövöldöznek civileket és az ukrán sereg(már ami ottmaradt a krímen) szabad kezet kapott és lövöldözhet ha úgy tartja kedvük.

  Ha bármilyen szempontból fontos lenne a krím katonailag, akkor az USA már régen lőtt volna.De nem tette!Tehát olyan nagy jelentősége nincs az egésznek, csak az ott élő emberekre nézve.Akik egyébként(mármint a kisebbségben lévő ukránok,tatárok) megkapnak minden jogot, amit az ukrán vezetés elvett az orosz lakosságtól!Megkapnak minden pénzügyi támogatást is.Ukrajna pedig szétesik a saját maga által kreált álomvilág meg nem léte miatt.

  Mondjuk Ukrajna esetében a területi egység vicces, mert olyan mint Románia.Úgy lett összetákolva és valójában soha nem voltak egységesek.
 • Chaerea #18 2014. március 20. 18:01

  17
  @Airmen: @Airmen: Nem értem pontosan Ukrajna és Románia összehasonlítását. Mindkettőben többségben van a domináns nemzetiség és mindkettő területi egységét jogszabályok és nemzetközi szerződések biztosítják.
  A Nyugatnak természetesen fontos Ukrajna és a Krím. Már elég régóta igyekeznek Ukrajnát a NATO-n és az EU-n belül tudni, hogy erősítsék az EU és az oroszok közti pufferzónát. Most, hogy az oroszok megszerezték Szevasztopolt, szabadabb kijutásuk van a Fekete-tengerre (és azon túlra) és megerősíthetik a fekete-tengeri flottájukat (+6 tengeralattjáró minimum).
  Őszintén szólva nem tudom, milyen jogsérelem érte a krími oroszokat ukrán fennhatóság alatt (eltekintve az új ukrán parlament által hozott nemzetiségi nyelvtörvénytől), de kötve hiszem, hogy a most orosz égisz alá került ukránoknak és tatároknak kifejezetten jobb lesz.
  Hogy érted, hogy nemlétező ukrán álomvilág? Ukrajna egy szuverén nemzetállam, amelynek lakói ragaszkodnak a törvényesen hozzájuk tartozó területek megtartásához. Az, hogy a Krímen nincs ukrán többség, még nem jelenti azt, hogy törvényszerűen el kéne veszítsék. Gondolj bele: a Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Burgenland nem volt magyar többségű, mégis Magyarországhoz tartozott. Elvesztése ellen pedig még sokáig küzdöttek a magyarok. Az ukránoknak miért kéne beletörődniük, hogy egyik pillanatról a másikra elvesztik területük egy részét? Azt, hogy kivonták az ukrán flottát, nem feltétlenül feladásnak kell értelmezni, hanem inkább annak, hogy volt annyi eszük, hogy kezdtek egy felelőtlen háborúba. Egyébként is, ettől nem lett jogosabb az orosz megszállás. Ami a lövöldözést illeti: tudtommal most már akkor lőhetnek vissza, ha megtámadják őket. Amire pedig volt példa - még a népszavazás előtt is.
  Szíriát és Palesztinát nem kéne idekeverni. Az egyik fél agressziója nem igazolja a másik fél agresszióját.
  Egyetértek azzal, hogy a krími oroszok jogaira is oda kell figyelni, de azért nem feledkezhetünk el az ukránok jogairól sem. Egészen idáig egy oroszbarát korrupt figura ült a fejük felett, aki nem arra vitte az országot, mint amerre az ukrán nemzet szerette volna. Ugye a tüntetések is pont azért kezdődtek, mert Janukovics megtorpedózta az EU-hoz való közeledést. Miután elüldözték és a népakaratnak megfelelő kormányzatot állítottak fel, az oroszok puccsnak titulálták az eseményeket és nem ismerték el a változásokat, míg a nyugati világ igen. Ugyanakkor a Krím megszállását és a kétes törvényességű népszavazást pedig üdvözölték, miközben a nyugati világ tiltakozott. Mondanom sem kell, hogy nem érdemes a wilson-i önrendelkezési elv következetes használatát keresni a két esemény iránti orosz reakciókban.
  Persze értem én Oroszország és a Nyugat lépéseit, hiszen itt hatalmi játszmákról van szó, amelyekben mindegyik fél a saját érdekeinek védelmében képes elmenni a végletekig és nem válogatnak az eszközökben. Nekünk, magyaroknak elsősorban a magunk biztonságát és érdekeit kell szem előtt tartanunk. Szerintem a magyar érdek pedig az, hogy megmaradjon az a néhány száz kilométer köztünk és az oroszok közt és egyáltalán az az egyensúly, ami lehetővé teszi hogy békében élhessünk. Ennek megfelelően számunkra alapvető fontosságú Ukrajna stabilitása és orientációja a Nyugat felé és az is, hogy Oroszország ne nagyon erősödjön a térségben.
 • Chaerea #19 2014. március 20. 18:01

  18
  @Chaerea: Elnézést a hosszú válaszért!! :D
 • Airmen #20 2014. március 20. 20:13

  19
  @Chaerea: Áh.. szeretek olvasni ;)

  Alapvetően értelek, csak nekem más a véleményem.De ilyenek vagyunk ;)
 • Chaerea #21 2014. március 20. 20:39

  20
  @Airmen: Én barom, magamtól kértem elnézést, pedig neked szántam! :D
  Ahogy mondod, ámen! :D
 • adriai6 #22 2014. március 20. 21:15

  21
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!