Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Elbűvölő autó ! Ha esetleg valakit csak a képek érdekelnek, hát most az is elégedett lehet, mert nagyszerű képek vannak itt ! :D :yeah:

Története
Még a háború elött 1934-ben a dodge elkezdte gyártani a Flatbed összkerékmeghajtású pickupokat, melyeket fél tonnás, háromnegyed tonnás, és egy tonnás kapacitással rendelkező változatokban lehetett kapni. A kis tehergépjárművek elég jól fogytak, egészen 1939-ig, amikor a háború kezdetekor a civil megrendelések apadni kezdtek, de a Dodge szerencséjére a hadseregnek megtetszett a pickup és igen nagy darabszámban rendeltek a Dodge-tól. A Fletbed-ek olyannyira jók és megbízhatóak voltak, hogy a háború alatt összesen 226.776 darabot vásárolt belőle az Amerikai Hadsereg. Még a háború alatt, egészen pontosan 1945. július 3-án a Dodge elkészített egy újfajta pickupot, ezen a prototípuson még nem volt feltüntetve a típusjelzés, de minden kétséget kizáróan ez volt a Power Wagon közvetlen elődje. 1946. január 2-án a Dodge bemutatta az új pickupot a nagyérdeműnek, ekkor még a "Farm Utility Truck" nevet viselte.Rögtön a bemutatása után a megrendelők elárasztották a Dodge-ot és a vásárlási szándék mellett az autó nevének megváltoztatását akarták, tiszteletadás képpen a háborúban nyújtott teljesítményéért. Így végül a vásárlók bíztatására a vállalat Power Wagon névre keresztelte az autót.
A Power Wagon a korabeli autókkal ellentétben már nem a jellegzetes csepp alakú sárvédőket kapta, (melyek nem voltak túl hatékonyak, ugyanis a formájuk miatt a sár nagyon könnyen megragadt benne) hanem megtartotta a hadseregben is használatos funkcionális sárvédőket. Az autót egy 3780 köbcentis, soros hat hengeres motorral és négy sebességes váltóval lehetett kapni, mivel a vásárlói igény nem indokolta az erősebb típusok gyártását, így nem készültek nagyobb motorral ellátott Power Wagonok egészen 1961-ig, amikor a 230 köbhüvelykes motor helyett egy kicsivel nagyobb 250 köbhüvelykes motort rendszeresítettek, bár ekkorra a korabeli elváráskonak megfelelően, a Power Wagon már teljesen máshogy nézett ki, de viszonylag így is sokáig megtartotta a pickup az eredeti formáját, mivel 11 éven át, 1946-tól egészen 1957-ig gyártották ezzel a formával. 1957-ben a Dodge úgy nyilatkozott, hogy átlagosan évi 4200 darabot értékesítettek civil polgároknak.
Adatok
Saját tömeg: 2585,48 kg
Maximális Össztömeg: 3946 kg
Hossza: 500,38 mm
Szélessége: 200,66 mm
Magassága: 208,28 mm
Motor: Chrysler Flathead I6, soros 6 hengeres.
Teljesítmény: 94 lóerő, melyet 3600-as percenkénti fordulat mellet ad le.
1954-től a Flathead újabb típusával lehetett kapni az autót, mely már 99 lóerő leadására volt képes, illetve 1955-től még újabb 103 lóerős motorral.
(A motorok űrméreteit tekintve nem történt változás.)
A csörlő vonóereje: 4536 kg
Ára: az 1946-os kezdetekkor 1627 dollár volt az alapára, ez természetesen az évek alatt emelkedett, így 1957-ben a típusváltás elött már 2499 dolláros áron lehetett kapni.
Érdekesség, hogy kis darabszámban készült belőle három tengelyes, illetve négy ajtós változat is.
:beer:

20 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!