Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Láttál már ilyen furcsa tankot? 

A hidegháború időszakában a Szovjetunió és az USA őrült fegyverkezési versenyt folytatott, aminek az egyik legszebb bizonyítéka a Chrysler atommeghajtású tankja a Chrysler TV-8.

A közepes méretű tank nukleáris meghajtást kapott volna a tervek szerint, ami szinte korlátlan hatótávolságot biztosít a harckocsinak. Az amerikai mérnökök a tank mozgatásáról gondoskodó motort és a reaktort a hatalmas toronyban helyezték el, annak érdekében, hogy növeljék a hadijármű túlélését találat esetén.

A tank 90 milliméteres T208-as ágyúját mereven rögzítették a toronyba, ami egy automata töltőberendezést is kapott. A harckocsi másodlagos fegyverzete egy kettős koaxiális 7.62-es géppuska a torony elején és egy 12.7 milliméteres a tetején. A 12.7 milliméteres géppuskát a parancsnok kezelte volna. A tankban zártláncú kamerarendszert is terveztek, annak érdekében, hogy megvédjék a személyzetet a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazása során keletkező fényvillanások káros hatásától.

A tank első változatában a meghajtásról egy 300 lóerős V8-as Chrysler motor, valamint egy a torony hátsó részébe szerelt elektromos generátor gondoskodott. A generátor a torony elülső részébe szerelt két villanymotort táplált, amik a két 28 hüvelyk (71 centiméter) széles lánctalpat hajtották.

Később egy gázturbinás motort is kipróbáltak, illetve egy nukleáris gőzciklusú erőművet, valamint egy szénhidrogén tüzelésű gőzciklusú áramfejlesztő generátort is terveztek a tankhoz.

A tank tornya kettős páncélborítást kapott, a belső erősebb borítás mögött foglalt helyet a négyfős személyzet. Bár a harckocsit két fő is elvezette a szükséges karbantartási munkák gyorsabb elvégzése érdekében azonban úgy döntöttek, hogy mégis négy fő legyen a legénység száma. A tank tornyában egy vízsugárhajtóművet is terveztek, aminek segítségével az atomtank a vízben is mozoghatott volna. A teszteket követően azonban a bonyolult és drága atomtank ötletét végül ejtette az amerikai hadsereg, hiszen az nem volt sokkal hatékonyabb a hagyományos tankoknál.

Adatok

Típus: Közepes harckocsi

Tömeg: 25 tonna
Hossza: 8,9 m
Szélessége: 3,4 m
Magassága: 2,9 m

Személyzet: 4 fő

-Sofőr
-Töltőkezelő
-Lövegkezelő
-Parancsnok

Fegyverzet

Elsődleges fegyverzet:

90mm-es T208 löveg

Másodlagos fegyverzet:

Egy koaxiális .30-as kaliberű géppuska.
Egy távirányítású .50-es kaliberű géppuska.

Meghajtás

Motor:

-Chrysler V-8 (300 lóerős)
-Gázturbinás motor
-Szénhidrogén alapú gőz ciklusú erőmű
-Atommeghajtású gőz ciklusú erőmű

27 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!