Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Az FV4030/4 Challenger 1, a Brit Szárazföldi Erők által használt közepes harckocsi, 1983-tól 1990-es évekig volt szolgálatban, amikor a Challenger 2-es típusra váltották le. Jelenleg is szolgálatban áll a Jordán Fegyveres Erőknél.

Története


A Brit Szárazföldi Erők a Chieftain harckocsi 1963-as rendszerbeállítása után egy új generációs harckocsi felé fordult. Az 1960-as évek végén nemzetközi projekt indult, de a munka a német-angol együttműködéshez hasonlóan 1977-ben jelentősebb eredmény nélkül befejeződött.

A Challenger harckocsit a Royal Ordnance Factories (ROF) fejlesztette ki, a gyártási jogokat 1986-tól a Vickers Defence System vette át. A Challenger fejlesztésének alapja az iráni sahtól érkező megrendelés volt, ami korszerűsített Chieftain harckocsik legyártására vonatkozott, az új modellt Shir 1-nek nevezték. A fejlesztések végül egy sokkal jobb harckocsihoz vezettek, ez volt a Shir 2, melynek átalakított változatát a Brit Szárazföldi Erők Challenger 1 névvel állította hadrendbe. A gyártás 1978-ban kezdődött és az 1990-es évek közepéig folytatódott, összesen 420 darabot szállítottak le belőle.

Leírás

A Challenger 1 harckocsit L11A5 120 mm-es huzagolt csövű löveggel szerelték fel, ezeket a Challenger 2 rendszerbeállítása után folyamatosan az L30-as löveggel váltották fel. Másodlagos fegyverzete egy 7,62 mm L8A2 párhuzamosított géppuska és egy 7,62 mm L37A2 légvédelmi géppuska. A harckocsi 64db lövedéket szállít, a 42 töltettel együtt. A Brit Szárazföldi Erők ragaszkodnak a nagy sebességű, kinetikus energiájú lőszerekhez, ez indokolja a huzagolt cső megtartását.

A harckocsi jól elvékonyított elejű, alacsony profilú toronnyal rendelkezik, a páncéltest hegesztett acélból és Chobam páncélból készült, a test és a torony kivételesen jó ballisztikai formával rendelkezik.

A felfüggesztés hat, torziós rugókra szerelt futógörgőből áll, a láncfeszítő kerék elől, a láncvezető kerék hátul található.


Harci alkalmazás


Az első-öbölháború alatt a britek 180 Challengert küldtek Szaúd-Arábiába, és alkalmaztak a "Granby" hadművelet idején. A harckocsik 300 páncélozott járművet semmisítettek meg, veszteségek nélkül. A történelem legnagyobb távolságú tank-tank elleni küzdelmét is egy Challenger tartja, mely egy iraki tankot 4 km távolságból lőtt ki. A Challenger 1-eket Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban a „Joint Guardian” hadművelet során is bevetették.


Alkalmazók

Egyesült Királyság
Jordánia


Adatok

Személyzet: 4 fő
-Parancsnok
-Vezető
-Irányzó
-Töltő

Hosszúság: 8,3 m
Szélesség: 3,51 m
Magasság: 2,95 m

Tömeg: 62 tonna

Páncélzat és fegyverzet

Páncélzat: Chobham

Elsődleges fegyverzet:


-120 mm L11A5 ágyú


Használt lövedékek:


-APSD - leválóköpenyes, űrméret alatti, páncéltörő nyíllövedék
-APFSDS - leválóköpenyes, szárnystabilizált, űrméret alatti, páncéltörő nyíllövedék


Másodlagos fegyverzet:


-7,62 mm L8A2 párhuzamosított géppuska
-7,62 mm L37A2 légvédelmi géppuska

Meghajtás

Motor: Perkins CV-12 dízelmotor
Teljesítmény: 1200 LE (895 kW)
Felfüggesztés: hidropneumatikus
Végsebesség: 56 km/h
Fajlagos teljesítmény: 19,2 LE/tonna
Hatótávolság: 450 km

Forrás: Wikipédia.

17 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!