Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Története

Az Object 640 fejlesztése valamikor 1980-ban kezdődött, amikor a leningrádi Kirov művek fejlesztő irodája előállt egy új tervvel, mely a T-80U harckocsi módosításairól, azaz modernizálásáról szólt. (Ebből kifolyólag néha hivatkoznak még a harckocsira T-80UM2 néven is. ) A tervek akkoriban még csak az alváz módosítását foglalták magukba és ennél tovább a kirovi tervezők nem is jutottak, mivel a művek bezártak. Ezt követően a tervek az omszki KBTM művekhez kerültek, ahol egy másik csapat folytatta a munkálatokat. Itt pedig már megszületett a torony tervezete is.

Az első minta modell bemutatására az 1997-es omszki VTTV hadászati kiállításon került sor. A tank azonban nem keltett nagy feltűnést és befektetőket sem vonzott, ráadásul az eredeti tervektől eltérően egy teljesen alap T-80U alvázára helyezték a mű tornyot. A kudarc ellenére viszont nem adta fel a fejlesztőcsapat és végül az 1999-es szibériai kiállításon bemutatták az első kész prototípust.

1999-ben, szibériában.

A harckocsi fejleszésének végül 2001-ben vetettek véget, amikor elvágták az anyagi támogatást erre és sok más projektre vonatkozóan az omszki művektől. Ennek a döntésnek több különböző oka is volt. A legnyomósabb talán a T-80 tankokban használt gázturbinák megbízhatatlansága volt a sok gond közül. Ezekről ugyanis bebizonyosodott a Csecsen Háborúban, hogy nagyon megbízhatatlanok. Méghozzá olyannyira, hogy maga A. Galkin altábornok, az Orosz Pancélos Osztály vezetőlye követelte az Orosz Hadügyminisztériumtól, hogy soha többé ne gyártsanak gázturbinás hajtóművel ellátott tankokat, mert csak a gond van velük. Ebbe pedig a Fekete Sas is beletartozott.

Ennek ellenére az omszki művekben folytatni akarták a fejlesztést, de az 2002-ben csődbe ment, így végleg lezárult az Fekete Sas fejlesztése.

Felépítése

Alváz

A Fekete Sas a T-80U alvázára épült, melyet meghosszabbítottak oldalanként egy-egy futógörgővel, hogy nagyobb legyen a futófelület, ez által pedig kisebb legyen a talajterhelés, ami jobb mobilitást eredményezett. Ennek a módosításnak még más előnyei is voltak, minthogy képes lett volna befogadni nagyobb motort, vagy nagyobb üzemanyagtartályt, illetve ennek köszönhetően hátrébb tudták helyezni a vezető ülését a beltérben, ami által a homlokpáncélzat vastagságát is megnövelhették. Arról viszont egy forrás sem tesz említést, hogy ez utóbbi terv a páncélzatot illetően megvalósult-e.

Felül a T-80U, míg alul a Fekete Sas alváza látható, melynek 6-6 helyett 7-7 futógörgője volt oldalanként.

Torony

A tornyot módosították a legjobban az egész harckocsin az eredeti T-80U-hoz képest. A legérdekesebb benne a nyugati tankokra jellemző lőszertároló és öntöltő berendezés a torony hátulján. (Ehhez hasonló kivitelezés sosem volt szokás az orosz erőknél, egyedül az IS-7 nehéz harckocsit látták el hasonlóval, bár az sokkal kezdetlegesebb volt. )

A módosítás által a beltér is sokkal tágasabb lett, mivel a lőszertároló nem foglalt helyet a tank hasában. Ezzel a legénységnek sokkal jobb harcbéli állóképességet nyújthatott volna, mivel a harckocsi fejlesztések több évtizedes tanulmányai mind azt igazolták, hogy nagyon fontos a személyzet számára a tágas küzdőtér, ugyanis így jóval lassabban fáradnak el. Nem mellesleg találat esetén is gyorsabban hagyhatják el a tankot, ha nem korlátozzák a mozgásukat annyira a belső elemek.

Mindezek mellett még nagyon nagy előnye ennek az elrendezésnek, hogy kialakítható a lőszertárolón egy úgynevezett "blow out panel", mely lemez a tároló többi részéhez képest megvan gyengítve, így találat esetén kifelé robban a lőszertároló tartalma és nem a küzdőtér irányába.

A torony hátulján lévő lőszertároló.

Páncélzat

Az alváz páncélzata valószínűleg változatlan maradt, mely nagy keménységű hengerelt acél és textolit rétegelt szeleteiből állt. A tornyot viszont e téren is átalakították. A korábbi öntött helyett hegesztett moduláris páncélvédelmet kapott, melyet az eredetihez képest még nagyobb szögben is megdöntöttek, ez által növelve az effektív vastagságát. A moduláris páncélzat nagy előnye pedig, hogy több találat után könnyedén kicserélhetőek a belső páncél elemek, így nem kell az egész tornyot cserélni egy ütközet után.

A páncélzatban történt módosítások mellett még ellátták a harckocsi frontját Kontakt-5 reaktív elemekkel, melyek kinetikus energiájú lövedékekkel szemben 120 mm, míg kémiai lövedékekkel szemben 450-500 mm plusz védelmet biztosítanak. A tornyon viszont már nem Kontakt 5, hanem Kaktus K-6 reaktív páncélelemek kaptak helyet, melyek pontos védelmi értékei a mai napig titkosak.

Felső képen a torony elejét borító Kaktus-K6, míg az alsó képen a harckocsi frontját fedő Kontakt-5 látható.

Védelmi rendszer

Az aktív védelemről az úgynevezett Arena védelmi rendszer gondoskodott volna. Az Arena a világ első harckocsikra szerelhető aktív védelmi rendszerének, a Drozdnak egy továbbfejlesztett változata. Utóbbi hatásos volt a korai irányított rakéták ellen, de a '90-es években már modernizálásra szorult, így 1993-ban bemutatták az első Arena védelmi rendszert. Ez az eszköz úgy működik, hogy észleli a harckocsi felé haladó irányított rakéták kommunikációs rádióhullámait, illetve az úgynevezett "Doppler radar" effektust használja, melynek lényege, hogy mikrohullámú jeleket bocsált ki, amik visszaverődnek a rakétáról, így pontos képet kap a rendszer annak a sebességéről és haladási irányáról. Ezekből pedig kikövetkezteti, hogy mikor indítson automatikus ellencsapást az irányított rakéta megsemmisítésére. A rendszer hatékony mind vállról indítható, mind helikopterekből, repülőgépekből és más eszközökből indított rakéták ellen.

Az Arena működése.

Fegyverzet

A fegyverzetét tekintve teljesen megegyezik a T-80U-val, azaz megtartották a 2A46M 125 millliméteres löveget és mellé a 7.62 mm-es PKT koaxiális, illetve a 12.7 mm-es "Kord" légelhárító géppuskát. A fő vegyverzet lecserélése tervben volt egyébként 152 mm-es ágyúra, mely nagyobb átütőerővel rendelkezett volna a lőszerjavadalmazás kárára.

A 2A46M löveg rajzolata.

A löveghez valószínűleg az akkoriban rendszeresített 3BM-42M lövedéket alkalmazták volna, melynek átütőereje titkosítva van, de a DeMarr és Lanz-Odermatt formulákat és a lövedék adatait használva kiszámolhatjuk, hogy a maximális páncélátütő ereje körülbelül 526 mm lehet.

A 3BM-42M lövedék félvágott rajzolata.

Meghajtás

A Fekete Sas erejét egy a T-80U-ban is haszált GTD-1250 gázturbina szolgáltatta, ami mellé még egy korszerűsített váltót is beszereltek, így jobb gyorsulási értékeket értek el vele, bár a végsebessége továbbra is 70 km/óra maradt. A tervek szerint viszont, ha sorozatgyártásba került volna a tank, akkor a GTD-1250 továbbfejlesztett változatát, a GTD-1500 gázturbinát kapta volna meg. (A motor típusszáma a lóerőszámot tükrözi. ) Az 1500 lóerős motort és egy módosított váltót beszereltek a '90-es években egy T-80U-ba, ami így képes volt elérni a 95 km/-órás sebességet is. Erre pedig a Fekete Sas is képes lett volna, ha végrehajtják rajta a kellő módosításokat.

A GTD-1500 gázturbina.

Kis érdekesség még, hogy a Klimov művek egyik mérnőke, V. Ya kidolgozott további módosításokat is, melyekkel a gázturbina már akár 1800 lóerő leadására is képes lett volna. Ez utóbbi viszont nem valósult meg.

Adatok

Személyzet: 3 fő (Parancsnok, irányzó, vezető)

Méret és tömegadatok

Alváz hossza: 7970 mm
Szélessége: 3095 mm
Magassága: 1793 mm
Hasmagassága: 500 mm
Súlya: 48 tonna

Páncélzat

Alváz

(Az adatok effektív értékek, melyek a saját 3BM-42M lövedékével szemben értendőek. )

-frontja: 650-700 mm
-oldala: 170 mm
-hátulja: 55 mm

Torony

-frontja: 750-900 mm
-oldala: 350-400 mm
-hátulja: N/A

Páncélzat típusa

alváz front: rétegelt
torony front: moduláris
Reaktív páncélvédelem: Kontakt-5/Kaktus K-6

Aktív védelmi rendszer: Arena

Fegyverzet

Fő löveg: 2A46M 125 mm-es huzagolatlan ágyú, mely alkalmas irányított rakéták kilövésére is.
Másodlagos fegyverek: 7.62 mm-es PKT és 12.7 mm-es Kord géppuska.

Meghajtás

Motor típusa: GTD-1250 vagy GTD 1500 gázturbina
Teljesítmény: 1250/1500 Le
Végsebesség motortól és váltótól függően: 70/95 km/óra
Hatótávolság: 500 km

Forrás:
-M Pyadushkin (2010-04-08). "Russia Cancels Arms Programs". Retrieved 2010-08-04.
-Christopher F. Foss, “Russia's New MBT Tipped to Sport a 152 mm Gun”, Jane's Defence Weekly, July 30, 2008, p. 6.
-bastion-opk.ru/gtd-1500/ OVT - A.V. Karpenko
-andrei-bt.livejournal.com/721936.html
-topwar.ru/648-t-95-i-obekt-640.html

21 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!