Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Tarasz Bulba (2009) orosz történelmi-dráma, nyitójelenet. [1]

Nyikolaj Vasziljevics Gogol [rus. ,Николай Васильевич Гоголь] regénye alapján. 1835-ben a Mirgorod című kötetében négy kisregénye, köztük az azóta is népszerű Tarasz Bulba kapott helyet. A Tarasz Bulba fordulatos cselekménye a 16-17. században, a lengyelek elleni háború idején játszódik. A legendás kozák atamán történetében a romantikus történelmi regények ismert jelenetei: hősi tettek és árulások, féktelen indulatok és nagy leszámolások elevenednek meg. Mégsem annyira regény, mint inkább a hősi énekek stílusában, bár prózában írt eposzi hatású mű; vágyakozás a nyomasztó jelenből egy letűnt, hősi világ után.

Mirgorod (kisregények): 1. ) Régimódi földesurak. 2. ) Hogyan veszett össze Ivan Ivanovics Ivan Nyikiforoviccsal? 3. ) Vij. 4. ) Tarasz Bulba.

„A csata előtt szeretnék néhány szót szólni! Arról, hogy milyen a mi bajtársiságunk!

Sok messzi földet bejártunk bajtársaim, de olyat, mint az orosz-föld sehol nem találtunk! Úgy szeretni, ahogy az orosz lélek tud, nem az eszével, a fejével, hanem mindenestül, amit Isten adott! Mi itt belül van! Úgy szeretni senki sem képes!

Tudom sok hitványság kapott lábra mostanság lábra nálunk. Sokak esze nem jár máson, mint, hogy legyen búzájuk, szénájuk és ló csordájuk. Ördög tudja milyen szokásokat vettek át a pogányoktól. Megutálják még a maguk nyelvét is! Rokon a rokonnal nem akar beszélni! Rokon a rokonát eladja, mint ahogy eladják az oktalan állatot a marhavásárban! Idegen király kegyeit keresik! De mit beszélek nem is királyét, hanem egy hitvány lengyel nemes pártfogását, aki orrba rúgja csizmájával, de úgy is kell nekik! Ha ez drágább számukra minden baráti hűségnél.

De még a leghitványabb is bármilyen aljas legyen még az is megőrzött valamennyit az orosz lélekből! Egy napon csak megmozdul, benne akkor szerencsétlen ember a padlót veri a kezével az ostoba fejéhez kapja, hangosan átkozva hitvány elvesztegetett életét! Kész lesz kínnal bűnhődni a gyalázatosságáért!

Had tudja meg minden ember mit jelent az orosz földön a bajtársiasság! Ha arra kerül a sor, hogy meg kell halni közülünk egyik sem úgy hal meg, egyikünk sem! Egyik sem! Nem arra való a természetünk! Harcoljatok, tűzet nyiss!„

2 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!