Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Született: Frank A. Frazzetta, 1928. február 9. Brooklyn, New York, Egyesült Államok

2010. május 10-én halt meg (82 évesen) Fort Myers, Florida, Egyesült Államok

Amerikai állampolgár

Oktatás: Brooklyn Képzőművészeti Akadémia

Chesley-díj (1988, 1995, 1997)

Hugo-díj (1966)

Spectrum a fantasztikus művészet nagymestere díj (1995)

Frank Frazetta (született: Frank Frazzetta /frəˈzɛtə/; 1928. február 9. – 2010. május 10. )[1][2] amerikai fantasy és sci-fi művész, aki képregényeiről, puhafedeles könyvborítóiról, festményeiről, posztereiről és nagylemezeiről ismert. albumborítók és egyéb médiák. Gyakran emlegetik a "fantasy art keresztapjaként", és a 20. század egyik legnevesebb illusztrátoraként. 2003-ban készült róla a Painting with Fire című dokumentumfilm is.

Frazetta bekerült a képregényipar Will Eisner Comic Book Hírességek Csarnokába, a Jack Kirby Hírességek Csarnokába, az Illusztrátorok Társasága Hírességek Csarnokába, a Science Fiction Hírességek Csarnokába, és életműdíjat kapott a World Fantasy Convention-tól.

Korai élet

Frank Frazzettaként született Brooklynban, New York Cityben. Frazetta karrierje elején eltávolított egy „z”-t a vezetéknevéből, hogy neve kevésbé tűnjön „ügyetlennek”. Az egyetlen fiú egy három nővéres családban, sok időt töltött nagymamájával, aki kétéves korában kezdte ösztönözni a művészetre. 2010-ben, egy hónappal halála előtt felidézte, hogy: "Amikor lerajzoltam valamit, ő volt az, aki azt mondta, hogy csodálatos, és adott pénzt, hogy folytassam. Néha nem maradt más, mint a vécépapír, amire rajzolhattam. Ahogy idősebb lettem, a koromhoz képest elég vad dolgokat kezdtem rajzolni. Emlékszem, a tanárokat mindig elbűvölte, amit csinálok, így nehéz volt bármit is tanulni tőlük. Így hát művészeti iskolába jártam kisgyerek koromban, és még ott is csapkodtak a tanárok. "

Nyolc évesen Frazetta a Brooklyn Academy of Fine Arts-ra járt, egy kis művészeti iskolába, amelyet Michel Falanga oktató vezetett. "[Ő] nem tanított meg semmire, igazából" - mondta Frazetta 1994-ben. "Eljött, megnézte, hol dolgozom, és azt mondta: "Nagyon szép, nagyon szép. De talán ha ezt tennéd vagy azt. " De nagyjából ennyi. Soha nem beszélgettünk nagyot. Nagyon tört angolul beszélt. Valahogy egyedül hagyott. Többet tanultam ottani barátaimtól. "

Karrier

1944-ben, 16 évesen Frazetta, aki "mindig is vágyott arra, hogy képregényeket készítsen", Bernard Baily képregényművész stúdiójában kezdett, ceruzahegyezéssel. Első képregényes munkája a John Giunta által ceruzával írt, nyolcoldalas "Snowman" című történet tintázása volt az egyszeri Tally-Ho Comics-ban (1944. december), amelyet a Swappers Quarterly és az Almanac/Baily Publishing Company adott ki. Ebben az időszakban a képregényekben nem volt bevett gyakorlat a teljes kreditek megadása, így Frazetta munkáinak átfogó felsorolását nehéz megállapítani. Következő megerősített képregényműve a Prize Comics Treasure Comics #7 (1946. július) két, ceruzával és tintával aláírt darabja; a négyoldalas „Ismerd meg Amerikát” Frank Frazetta első „szóló” munkája, az egyoldalas „ Ahoy! Enemy Ship!", karakterével Capt. Kidd Jr. Egy 1991-es The Comics Journal-nak adott interjújában Frazetta Graham Ingelst az elsőként értékelte a képregényiparban, aki felismerte tehetségét, és 1947-ben munkát adott neki a Standard Comicsnál.

A Dell leányvállalata, a Famous Funnies számára Frazetta háborús és emberi érdeklődésre számot tartó történeteket készített a Heroic Comics számára, valamint egy lapozót, amely magasztalta az ima erényeit és a kábítószerrel való visszaélés gonoszságát. Az olyan képregényekben, mint a Personal Love és a Movie Love, romantikus és hírességekről szóló történeteket írt, köztük Burt Lancaster életrajzát.

1956 novemberében feleségül vette a massachusettsi születésű Eleanor Kellyt New Yorkban. Négy gyermekük született: Frank Jr. , Billy, Holly és Heidi.

1961-ben, kilenc év Al Capp mellett, Frazetta visszatért a képregényekhez. Segített Harvey Kurtzmannek és Will Eldernek a Little Annie Fanny című paródia című paródiafilm három történetében is a Playboy magazinban.

Hollywood és könyvborítók

1964-ben Frazetta: Beatle Ringo Starr festménye egy Mad magazin reklámparódiához felkeltette a United Artists stúdiók figyelmét. Meghívták, hogy készítse el a What's New Pussycat? című film plakátját, és egy délután alatt megkapta az éves fizetésének megfelelő összeget. Több más filmplakátot is készített.

Frazetta festményeket is készített a kalandkönyvek tömeges, puhafedeles kiadásaihoz. Az ő tolmácsolásában Robert E. Howard: Conan, a barbár című műve vizuálisan újradefiniálta a kard és a varázslat műfaját, és óriási hatással volt a következő művészgenerációkra. A borítóképe csak véletlenül illett a könyvek történetéhez, ahogy Frazetta egyszer kifejtette: "Egyet sem olvastam el. .. magamra vontam. Nagyon durva volt. És megfogott. Nem érdekelt. Az emberek, akik megvették a könyveket, soha nem panaszkodtak rá. Valószínűleg nem olvasták el őket. "

Ezek elsősorban olajjal készültek, de dolgozott akvarellel, tussal és ceruzával is. Frazetta ebben az időben képregényes borítófestmények és néhány fekete-fehér képregényes történet volt a Warren Publishing horror és háborús magazinok, a Creepy, Eerie, Blazing Combat és Vampirella számára.

Jōvan Musk hirdetését az ő munkája alapján Richard Williams animálta zsírkrétával, festékkel, és 1978-ban mutatta be. Az animáció és a dizájn realizmusa megismételte Frazetta alkotásait. Frazetta és Ralph Bakshi nagymértékben részt vett a Tűz és jég című film rotoszkópos animációjához használt élőszereplős szekvenciák elkészítésében, a castingtól a végső forgatásig. A film megjelenését követően Frazetta visszatért gyökereihez a festészet és a toll-tintaillusztrációk terén.

2009-ben Kirk Hammett, a Metallica szólógitárosa 1 millió dollárért megvásárolta Frazetta borítóját Robert E. Howard Conan the Conqueror című művének puhakötésű újrakiadásához.

Későbbi élet és karrier

Az 1980-as évek elején Frazetta létrehozta a Frazetta's Fantasy Corner nevű galériát egy korábbi szabadkőműves épület felső emeletén, a South Courtland és a Washington utcák sarkán a pennsylvaniai East Stroudsburgban. Az épületben kapott helyet a Frazetta művészeti múzeum is, amely saját és külön galériában más művészek munkáit is bemutatta. 1998 és 1999 között a Quantum Cat Entertainment kiadta a Frank Frazetta Fantasy Illustrated magazint, borítóval és néhány Frazetta illusztrációval. Későbbi életében Frazettát számos egészségügyi probléma sújtotta, köztük egy pajzsmirigy-betegség, amelyet évekig nem kezeltek. A betegségek sorozata a jobb karját szinte teljesen lebénította. Megtanította magát bal kézzel festeni és rajzolni. Ő volt a témája a 2003-as Frank Frazetta: Painting With Fire című nagyjátékfilmes dokumentumfilmnek.

2009-ben Frazetta egy 67 hektáros birtokon élt a pennsylvaniai Pocono-hegységben, egy kis múzeummal, amely nyitva áll a nyilvánosság számára. 2009. július 17-én felesége és üzlettársa, Eleanor "Ellie" Frazetta meghalt, miután egy évig tartó harcot vívott a rákkal. Ezután felvette Rob Pistellát és Steve Ferzocót üzleti ügyeinek intézésére.

Nem sokkal Ellie Frazetta 2009. decemberi halála után letartóztatták Frank Frazetta legidősebb fiát, Frank Jr. -t azzal a váddal, hogy 20 millió dollár értékű festményt lopott el a családi múzeumból a családi vagyonért folytatott harc során. A rendőrségi jelentés szerint ifjabb Frazetta két férfi segítségével kotrógéppel betörte a múzeum ajtaját, és mintegy 90 festményt vitt el. Az eskü alatt tett nyilatkozat szerint Frank Jr. közölte a rendőrséggel, hogy engedélyt kapott a tulajdonostól, idősebb Frank Frazettától. .. A rendőrség felhívta a tulajdonost, aki viszont azt állította, nem adott engedélyt fiának arra, hogy a múzeumban tartózkodjon, vagy festményeket eltávolítson el onnan. A kérdés az volt, hogy Frank Jr. úgy véli-e, hogy felhatalmazása van arra, hogy eltávolítsa a festményeket a Frazetta múzeumból. Frazetta legfiatalabb fia, Bill Frazetta azt vallotta, hogy a festmények a Frazetta Properties LLC nevű vállalathoz tartoztak, amelynek vezetői feladatait megosztotta nővéreivel. "Az LLC vezetője vagyok. A festményeknek a múzeumban kellett volna maradnia" - mondta Bill Frazetta. Frank Jr. fenntartotta, hogy megpróbálta megakadályozni, hogy a festményeket eladják, apja kívánsága szerint, akitől elmondása szerint meghatalmazást kapott a birtokra. Frank Sr. azt mondta, nem értette fia tetteit. A Frazetta család később 2010. április 23-án közleményt adott ki, amelyben azt írják: "A család és a művész körüli összes peres ügy megoldódott. Frank összes gyermeke most csapatként fog együtt dolgozni, hogy népszerűsítsék a képgyűjteményt. .. "

Frank Frazetta agyvérzésben halt meg 2010. május 10-én egy, a floridai rezidenciája közelében lévő kórházban.

Egyiptomi királynő című festménye világrekordért, 5,4 millió dollárért (4,2 millió font) kelt el 2019. május 16-án a Heritage Auctions által Chicagóban (Illinois állam) tartott vintage képregények és képregények nyilvános aukcióján.

Elismerések

Frazetta 1995-ben bekerült a képregényipar Will Eisner Comic Book Hall of Fame-jába, 1999-ben pedig a Jack Kirby Hírességek Csarnokába. 2001-ben a World Fantasy Convention életműdíjjal jutalmazták. 2014-ben pedig Frazetta bekerült a Science Fiction Hírességek Csarnokába, 2016-ban pedig az Albumborító Hírességek Csarnokába.

Örökség

Frazetta számos művészre hatással volt a fantasy és a science fiction műfajában. A filmrendező és a Star Wars alkotója, George Lucas megemlíti Frazetta munkáját Alan Arnold 1979-es cikkében, amelyben kijelenti: "Rajongó vagyok a képregényművészetért. Gyűjtöm. .. .Jó néhány [kortárs] illusztrátor van a birtokomban. Nagyon szeretem a fikciós és tudományos-fantasy műveket. Kedvelem őket, mert olyan élénk a dizájnjuk és a fantáziájuk. Az olyan illusztrátorok, mint Frazetta, Druillet és Moebius, meglehetősen kifinomult stílust képviselnek. " 2018-ban a Los Angeles-i Lucas Narratív Művészeti Múzeum, amelynek építését 2021 végén fejezték be, bejelentette, hogy Lucas személyes Frazetta-gyűjteményéből négy Frazetta-eredetit mutat be.

Guillermo del Toro, az Oscar-díjra jelölt filmrendező a Los Angeles Times 2010-es cikkében azt mondta, hogy Frazetta nem kevesebb, mint "olympusi művész, aki meghatározta a 20. század fantasy művészetét". Del Toro így folytatta: „A hősök új panteonját adta a világnak. .. Valahogy megteremtett egy második narratív réteget minden könyvhöz, amelyet valaha illusztrált. ”

Joseph Vargo fantasy művész és zenész Frazettát említi elsődleges hatásként, és 1998 óta tartó művészeti naptárai Frazetta születésnapját jelzik. A Frazetta által befolyásolt egyéb művészek közé tartozik olyan képregényművész, mint Marc Silvestri és Shelby Robertson.

Mark Seliger fotós Frazettának tulajdonítja Jennifer Lopezről készített 2000-es portréfotójának ihletését.

2012 elején Robert Rodriguez filmrendező bejelentette Bakshi és Frazetta Tűz és jég című filmjének újraforgatását. A Sony Pictures 2014 végén vásárolta meg a projektet, és Rodriguez lesz a rendező. 2013-ban Robert Rodriguez bemutatta Frank Frazetta eredeti alkotásait, amelyeket Holly, Heidi és Bill Frazetta gyűjteményéből kölcsönöztek a Wizard World Comic Con-on Chicagóban. Robert Rodriguez 2014-ben és 2015-ben is bemutatta a Frazetta művészeti körútját az SXSW eseményen Austin Texasban.

Frank Jr 2013-ban nyitotta meg újra az East Stroudsburg Frazetta Művészeti Múzeumot, amely nagyjából 37 eredeti olajnak, valamint egyéb ceruzának, tollnak és tintának, valamint akvarellnek ad otthont.

2013-tól kezdve Holly Frazetta gyűjteménye bejárta az Egyesült Államokat a képregénykonferenciákon való nyilvános bemutatókkal. 2014-ben Sara Frazetta lányával együtt társalapította a Frazetta Girls LLC-t. A Frazetta Girls cég a Frank Frazetta hivatalos árucikkeinek webáruházaként működik, és nagy közösségi médiával rendelkezik Frazetta munkáinak napi közzétételéhez. 2014 óta a Frazetta Girls olyan modern befolyásos márkákkal is együttműködik, mint a Primitive Skateboarding, a Kid Robot, a HUF Worldwide és a Mezco Toyz. 2020 márciusában Holly Frazetta bejelentette, hogy a floridai Boca Grande-ban található Frazetta Művészeti Múzeum újranyitását előzetes egyeztetés alapján, az eredeti Conan, a barbár és a Halálkereskedő alkotásokkal.

Művek listája
Válogatott festmények
A festés éve és dátuma

Vénusz Carson – 1963
Mesék a kriptából – 1964[51]
Elveszett város – 1964
A terror földje – 1964
Újra összerakott ember – 1964
Wolfman – 1965
Conan, a barbár – 1966
Conan, a kalandor – 1966
King Kong – 1966
Tengeri szörny – 1966
Pókember – 1966
A varázsló – 1966
A Mars kardjai – 1966
Szárnyas terror – 1966
Az agy – 1967
Bran Mak Morn – 1967
Macskalány – 1967
Conan, a hódító – 1967
Conan, a bitorló – 1967
Éjszakai szelek – 1967
Tengeri boszorkány – 1967
Hóóriások – 1967
Conan, a Bosszúálló – 1968
Rogue Roman – 1968
Mocsári Ogre – 1968
Egyiptomi királynő – 1969
Mongol Zsarnok – 1969
Primitív szépség / La of Opar – 1969
Vadvilág / Fiatal világ – 1969
Vámpírella – 1969
A Mars hercegnője – 1970
Lefelé a Földre – 1970
Örök bajnok – 1970
The Godmakers – 1970
Nightstalker – 1970
Pony Tail – 1970
Jongor visszatérése – 1970
Napistennő – 1970
Tyrannosaurus Rex – 1970
Nő kaszával – 1970
Kétségbeesés – 1971
John Carter és a Mars vadmajmok – 1971
A Föld magjában – 1972
Birdman – 1972
Az éjszaka teremtményei – 1972
Az ezüst harcos – 1972
Thuvia, Maid of Mars – 1972
Egy harcoló ember a Marson – 1973
Atlantisz – 1973
Fekete császár – 1973
Fekete Párduc – 1973
Fekete csillag – 1973
Aquilonia Conan – 1973
A halálosztó I – 1973
Flash for Freedom – 1973
Repülő hüllők – 1973
Ghoul Queen – 1973
Gollum – 1973
A mamut – 1973
A szörnyeteg időn kívül – 1973
A Holdlány – 1973
Kígyó – 1973
Tanar of Pellucidar – 1973
Tarzan és a hangyák – 1973
Halálfa – 1973
Barbár – 1974
Flashman on the Charge – 1974
Invaders – 1974
Madame Derringer – 1974
The Mucker – 1974
Paradoxon – 1975
Sötét birodalom – 1976
Bloodstone – 1975
Darkness at Times Edge – 1976
A nyolcadik csoda / King Kong és Kígyó – 1976
Tűzdémon – 1976
Queen Kong – 1976
Aranylány – 1977
A bűn vára / Arthur Rex- 1978
A barlangi démon – 1978
Kane az Aranytengeren – 1978
Hang – 1979
Wherwing – 1979
Az áldozat – 1980
Las Vegas – 1980
Hét római – 1980
Tűz és jég – 1982
Gésa – 1983
A nézeteltérés – 1986
Győztes – 1986
Predators – 1987
A halálosztó II – 1987
A halálosztó III – 1987
A halálosztó IV – 1987
A halálosztó V – 1989
Cat Girl II – 1990
A grófnő és a zöldember – 1991
Dawn Attack – 1991
The Moons Rapture / Catwalk – 1994
A Szépség és a Szörnyeteg – 1995
Shi - 1995
A varázslónő – 1995
A halálosztó VI – 1996
Alkonyattól hajnalig – 1996

2 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!