Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.

Christian Moullec, francia ornitológus fantasztikus repülése a vadludakkal.

A már gyermekkora óta a repülésről és a madarakról álmodozó fiatalember tudatosan készült az ornitológiai pályára, rengeteget olvasott a témában, majd szakmai utazásokon vett részt. Így figyelt fel egy a vadludak közé tartozó fajra, a kis lilikre, amelynek egyedei - a többi lúdféléhez hasonlóan - nem ösztönösen ismerik, hanem szüleiktől lesik el a vándorlási útvonalat. Egy-két út megtétele után a fiatal állatok már egyedül is képesek tájékozódni.

A nagy ötlet ebből a felfedezésből fakadt, ugyanis az időközben ultrakönnyű repülőeszközökre szakszolgálati engedélyt szerző kutató azt találta ki, hogy majd ő felneveli és "elnavigálja" a biztonságos telelőhelyekre a fiatal madarakat.

Az állatokkal való együtt repülés nem öncélú mutatvány, hanem egy fontos madármentési akció része. A főleg Észak-Európában őshonos, ám a mediterrán országokban telelő kis lilikek számára ugyanis új helyet kellett megmutatni, ahol biztonságban átvészelhetik a zord időjárású hónapokat. Mivel eredeti telelőhelyeiken jórészt levadászták őket, illetve megszűntek a természetes búvóhelyeik, madárrezervátumokat hoztak létre a számukra, ahova azonban át kellett repültetni őket.

A repülési próbák során Moullec speciális, tollakkal borított ruhával álcázta magát, így a fiatal, még tapasztalatlan állatok sem ijedtek meg tőle, majd szépen fokozatosan a sárkányrepülővel is megbarátkoztak. Moullec célja az, hogy minél több madarat tudjon ezzel a módszerrel átrepültetni a biztonságos rezervátumokba.

Később rájöttek, hogy szinte bármilyen fészekhagyó vonuló madárral működhet az együtt repülés.

4 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!