Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A tülke elérte az 1,8 métert is ! 

Az Elasmotherium az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül az orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) családjába tartozó fosszilis nem.

Felfedezése

Az első lelet egy állkapocs darab volt, melynek pontos megtalálási helyéről nincs adat, csupán annyit tudni, hogy Yekaterina Romanovna Vorontsova-Dashkova orosz hercegnő birtokában volt, aki nem sokkal halála elött eladományozta az említett csontdarabot az Orosz Természettudományi Múzeumnak.

Johann Gotthelf Fischer von Waldheim, a Természettudományi Múzeum akkori állandó igazgatója személyesen is megvizsgálta a leletet, majd arra a következtetésre jutott, hogy egy addig nem ismert fajhoz tartozik.

Mivel akkor még nem állt rendelkezésükre több anyag, így az állat nevét az állkapocs darabból származtatták, mely a különösen réteges fogak után a görög "elasmos" (réteges) szóból ered.

Előfordulásuk

Az Elasmotherium-fajok a késő pliocénben, Közép-Ázsia területén jelentek meg először. Egyesek szerint a Sinotheriumból fejlődtek ki. Az Elasmotherium inexpectatum és az Elasmotherium pei, Kelet-Kínában éltek a késő pliocéntől a korai pleisztocénig. A két faj eltűnt 1,6 millió évvel ezelőtt. A legrégebbi oroszországi Elasmotherium maradványok a késő pliocén kőzetéből származnak, ezeket a Fekete-tenger közelében találták meg. Az Elasmotherium caucasicum nagy számban élt ezen a helyen, 1,1-0,8 millió évvel ezelőtt. A fejlettebb és a nemében a legnagyobb testű, az Elasmotherium sibiricum, a közép pleisztocénben jelent meg. Az állat elterjedési területe Délnyugat-Oroszország, keleten Nyugat-Szibériáig és délen Ukrajnáig és Moldováig terjedt. Az Elasmotherium-fajok a közép pleisztocénig lakták Kelet-Európát.

2016 márciusában Kazahsztánban felfedeztek egy Elasmotherium koponyát, amelynek korát mindössze 29.000 évre datálták.

Megjelenésük

Az Elasmotherium-fajok marmagassága körülbelül 2 méter és hossza 4,5–5,2 méter lehetett. Egy méter hosszú koponyájukon csak egy szarv ült, de ez az E. sibiricum fajnál elérte az 1,8 méteres hosszúságot. Súlyuk körülbelül 3,6–4,5 tonna lehetett. Az Elasmotheriumok lábai hosszabbak voltak, mint a mai orrszarvúaké, és az ügetésre voltak alkalmasak. Nagy testük ellenére, az állatok valószínűleg gyorsak lehettek. A fogaik hasonlóak a lovak fogaihoz, és valószínűleg alacsony növésű füvek fogyasztására voltak alkalmasak.

Életmódjuk

Tanulmányozva a maradványokat, a tudósok nem egyeznek meg abban, hogy az Elasmotheriumok milyen élőhelyen éltek. Az egyik fele a paleontológusoknak, úgy gondolja, hogy az állatok a sztyeppéket járták, nagy, gyapjas testükkel. Hatalmas szarvukkal távol tartottak maguktól minden ragadozót, de ennek a feltételezésnek van egy hibája: eddig egy szarvat sem találtak a maradványok között. A másik elképzelés szerint, az Elasmotheriumok mocsaras területeken éltek. Ezt a fogazatuk is alátámasztja. Bár az is meglehet, hogy mindkét területen jól érezték magukat.

13 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!