Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
A papucscsőrű madár vagy papucscsőrű gólya, a madarak osztályának a gödényalakúak rendjébe, ezen belül a papucscsőrűmadár-félék családjába tartozó Balaeniceps madárnem egyetlen faja.

A családján belül az egyetlen élő faj, bár egyes ornitológusok szerint a papucscsőrűmadár-félék családja monotipikus, azaz kizárólag a névadó papucscsőrű madár tartozik ide.

Rendszertani besorolása

2014-ben Jarvis és társai alaktani- és DNS-vizsgálatot végeztek a mai madarak körében; felfedezésüket a „Whole-genome analyses resolve early branches in the tree of life of modern birds” (A genom teljes vizsgálata meghatározza a modern madarak családfájának a korai ágait) című írásban adták ki. Ennek a nagymértékű kutatásnak a következtében, az Ornitológusok Nemzetközi Kongresszusánnak (International Ornithological Congress) jóváhagyásával ezt a madárfajt a családjával együtt kivették a gólyaalakúak rendjéből és áthelyezték a gödényalakúak rendjébe.

Előfordulása

Füves mocsarak, papirusz mocsarak lakója. A felső-Nílus, Kongó és Zimbabwe területe az élettere. Egyiptomban is élt, de a mocsarak megritkulásával kiszorult az országból. Újabban Botswanában is előfordul. A madár állománya egész Afrikában mindössze 1500 példányból áll.

Megjelenése

A papucscsőrű madár hossza 150 centiméter, szárnyfesztávolsága 2,5 méter és magassága körülbelül 140 centiméter. Mindkét nemnek galambszürke tollazata van. Fején vastag tollbóbita található, ha a madár izgatott, ezt felborzolja. Kampós végű, hatalmas csőre különlegessé teszi a madarat. Hosszú lábával jól tud a vízben gázolni; gyakran egy lábon állva türelmesen vár a zsákmányára.

Életmódja

Magányosan, esetleg párban él. Meglehetősen ritka madár. Rejtett életmódot él. Alkonyatkor vagy éjjel vadászik. Erőteljes csőrével ragadja meg zsákmányát, amely főleg kisebb állatokból áll. Megeszi a halakat, kisebb madarakat, kígyókat, békákat. Kelepelése a gólyákra emlékeztet, noha közelebbi rokonságban áll a pelikánokkal.

Szaporodása

A költési időszak az élőhelytől függően különböző. Magas, fűvel bélelt fészket rak. Négy kékesfehér tojást rak bele. A kotlás körülbelül 30 napig tart. Éjszaka csak a tojó, nappal felváltva kotlanak. Fiókái kezdetben pelyhesek. Négy hónapos korukban önállókká válnak

Természetvédelmi státusz

Sebezhető

20 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!