Vigyázat! Cookikat tolunk! Adatvédelem.
Tudományos nevén Grimpoteuthis.

A Grimpoteuthis a fejlábúak osztályának a tintahalalakúak alosztályába, ezen belül az Octopoda rendjébe és a Grimpoteuthidae családjába tartozó nem.

Előfordulásuk

A Grimpoteuthis-fajok a mély- és nyíltvizekben fordulnak elő. Általában 3000-4000 méteres mélységekben élnek, de akár 7000 méter mélyben is fellelhetők.

Megjelenésük

A legnagyobb kifogott példány 1,8 méter hosszú és 5,9 kilogramm súlyú volt. Az átlag Grimpoteuthisok mérete és testtömege ennél kisebb. A helyváltoztatáshoz a szifójukból kinyomott vízsugarat, valamint a fejük két oldalán levő úszóikat használják fel. Az úszóik fülekre emlékeztetnek, emiatt ezeket az állatokat Dumbo-polipoknak becézik. A hímek egyik karja párzókarrá (hectocotylus) alakult át, ennek segítségével pumpálják a nőstényekbe a spermatofórákat (hímivarsejtcsomagokat). A fajokon belül a két nem méretben és a tapadókorongok elhelyezkedésében is különböznek.

Életmódjuk

Ezek az állatok soksertéjűekkel, evezőlábú rákokkal, ászkarákokkal, felemáslábú rákokkal és egyéb rákokkal táplálkoznak.

Szaporodásuk

A felboncolt nőstényekben, a kutatók több fejlődési állapotban levő petéket találtak, ami azt jelenti, hogy a Grimpoteuthis-fajoknak nincs meghatározott szaporodási időszakuk; tehát amint a pete kifejlődött a nőstény kibocsátja magából.

Forrás: Wikipedia.

3 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
Belépés, vagy ingyenes regisztráció!